Και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες…

Spread the love

Μία ημέρα μετά την Καθαρή Δευτέρα με βρήκε ο «αυγερινός» (που λέει και το τραγούδι) να συγκρατώ τον πόνο στο κεφάλι μου.

Πόνος πραγματικός και μεταφορικός από όσα είχαν συμβεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, στην Ελλάδα του 2021.
Μια μέρα μετά τη «βόμβα» της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας, της Δανίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Βουλγαρίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας, της Σλοβενίας, της Ισλανδίας και της Ρουμανίας (μπορεί να μου διέφυγε και κάποια άλλη χώρα) να αναστείλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω θρομβοεμβολικών επεισοδίων, η Ελλάδα πρώτα διά στόματος του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και κατόπιν (πολύ κατόπιν, εκεί κοντά στις 13.00μμ) της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αποφάσισε κανονικά τη συνέχιση της χορήγησης του εμβολίου.
Τελικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάνθηκε ότι δεν τρέχει τίποτα με τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου. Η ζημιά όμως έγινε. Δεν μπορείς να απαγορεύσεις στον κόσμο να αμφιβάλει. Αν τολμήσεις και εκφράσεις λοιπόν απορία, φόβο ή διστακτικότητα και αν τολμήσεις να αναρωτηθείς «να το κάνω ή να μην το κάνω το εμβόλιο;», «να το κάνω ή να μην το κάνω το εμβόλιο εγώ που έχω βαρύ ιστορικό υγείας», «να το κάνει ή να μην το κάνει η μάνα μου/ο πατέρας μου το εμβόλιο που έχει υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία, πνευμονική εμβολή και έκανε και τριπλό bypass στην καρδιά;»

«Χέρια-Μάσκα-Αποστάσεις» το κάναμε Ευαγγέλιο και καλά κάναμε. Κάποιοι έτσι και αλλιώς με την καθαριότητα πηγαίναμε πάντα αγκαζέ. Δεν μας αιφνιδίασε ο COVID-19.

ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ είσαι εχθρός του εμβολίου και μπορεί να θεωρηθείς αντι-εμβολιαστής. Σου έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα της ερώτησης, της απορίας και της ανάγκης για επεξήγηση. Ακούω συζητήσεις επί συζητήσεων στα τηλεοπτικά παράθυρα και μόλις πας να ακούσεις κάτι που τείνει προς την κοινή λογική ΤΣΟΥΠ τελειώνει ο χρόνος, «συντομεύετε, δεν έχουμε άλλο χρόνο, λυπάμαι. Πάμε στη συνέντευξη που έδωσε η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι».
Πάει στο καλό η επεξήγηση και δώσ’ του πάλι στο κυνήγι του σημαίνοντος και του σημαινόμενου. Δε βαριέσαι. Και αύριο μέρα είναι. Εν τω μεταξύ, ο κόσμος, ο περισσότερος κόσμος τήρησε με ευλάβεια τα μέτρα. «Χέρια-Μάσκα-Αποστάσεις» το κάναμε Ευαγγέλιο και καλά κάναμε. Κάποιοι έτσι και αλλιώς με την καθαριότητα πηγαίναμε πάντα αγκαζέ. Δεν μας αιφνιδίασε ο COVID-19. Κλείσαμε ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας, κλείσαμε έναν χρόνο με απανωτά lockdowns, με περιοριστικά μέτρα, με κόσμο που έχασε τη δουλειά του, που έκλεισε τα μαγαζιά του… Δόθηκε η επιστρεπτέα προκαταβολή θα μου πεις. Σωστά. Αλλά με τι ρευστό θα αποπληρώσει το δάνειο αυτό ο εκάστοτε επιχειρηματίας; Διακόσια καταστήματα εστίασης έβαλαν ήδη λουκέτο στη Θεσσαλονίκη. Κι εδώ καμία απάντηση. Σαφώς ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ. Τηρήσαμε τα μέτρα. Ανοιγοκλείσαμε τα καταστήματα, τα σχολεία, βάλαμε νέους όρους εμπορίου στη ζωή μας, “clickaway”, “clickinshop”, «clickinside” και δεν δώσαμε δεκάρα λύπης στον Μπαμπινιώτη που η μόνη του έγνοια μέσα σε όσα αποκαλύφθηκαν για το Αρσάκειο (σ.σ αυτή την κουβέντα θα την πιάσουμε στην επόμενη συνάντησή μας)ήταν «πώς θα αποδοθούν στα ελληνικά οι φράσεις αυτές».
Ακολουθήσαμε τη μέθοδο ακορντεόν αλλά τελικά αποδείχθηκε ξεκούρδιστο μπουζούκι. Αποκλείσαμε από τη δημόσια συζήτηση τους επιστήμονες που εξέφρασαν και εκφράζουν την κοινή λογική. Που τι λέει αυτή η έρμη κοινή λογική; Από πέρυσι αρκετοί επιστήμονες εκτός της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, ανάμεσά τους και ο διευθυντής του εργαστηρίου κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας αναφέρθηκε στον λαθεμένο τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. Μόλις πριν λίγες μέρες δήλωσε στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης ότι «οδικός μου στόχος ήταν να αλλάξουμε το μοντέλο αντιμετώπισης και όχι να επιβεβαιωθώ ως προς την αναποτελεσματικότητα του λοκντάουν. Τα αστυνομικά μέτρα δεν είναι λύση.

Bάλαμε νέους όρους εμπορίου στη ζωή μας, “clickaway”, “clickinshop”, «clickinside” και δεν δώσαμε δεκάρα λύπης στον Μπαμπινιώτη

Έπρεπε να υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εμείς δεν έχουμε δει ποτέ τα πρακτικά της επιτροπής. Έχω την υποψία ότι η επιτροπή έκανε τη δουλειά της και η κυβέρνηση έπαιρνε τα λάθος μέτρα. Δε μπορώ να κατηγορήσω την επιτροπή αλλά μόνο την κυβέρνηση με ή με άλλους συμβούλους. Έπρεπε να ρίξει το βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με συμβάσεις ιδιωτών γιατρών, ο κάθε πολίτης να είναι δηλωμένος σε έναν οικογενειακό γιατρό. Έτσι θα είχαμε αντίληψη για τα πάντα. Μπορεί να γίνει τις επόμενες μέρες. Είναι εφικτό να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δεν είναι κάτι που δεν γίνεται. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασχοληθούμε με την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Υπάρχουν αδειοδοτημένα φάρμακα. Γιατί δεν έρχονται στη χώρα μας; Από τις 9 Νοεμβρίου είναι αδειοδοτημένα! Πώς τα πήραν οι άλλοι; Ναι, είναι ακριβό το φάρμακο αλλά ακριβότερα μας κόστισαν τα λοκντάουν.

Ο εμβολιασμός είναι μέτρο προστασίας για τα επόμενα κύματα.

Το εμβόλιο είναι οχυρωματικό έργο όμως. Το εμβόλιο δεν είναι θεραπεία και δεν ξέρουμε πώς δουλεύει ως πρόληψη. Μπορείτε να μου πείτε γιατί ενώ υπάρχουν φάρμακα δεν τα παραγγέλνουμε; Ο κ. Πολάκης το φωνάζει. Είναι εντατικολόγος. Πιθανώς η κοινωνία έπρεπε να το ξαναδεί. Εγώ γιατί φωνάζω; Θέλω να γίνω κάτι παραπάνω; Έχω κάνει δηλώσεις σε κάθε εκπομπή που εμφανίζομαι. Αυτά τα φάρμακα έχουν εισαχθεί παντού, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ουγγαρία, στον Καναδά κλπ. Είναι αυτά που έσωσαν τον Τραμπ και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Η βελτίωση που παρουσιάζουν οι χώρες που προανέφερα οφείλεται σε φαρμακευτική αντιμετώπιση και την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Εμείς επιμείναμε σε μέτρα χωρίς αποτέλεσμα. Ένα φαγητό όμως με την ίδια συνταγή θα βγαίνει πάντα το ίδιο. Πού είναι το ύποπτο σε αυτά που αναφέρει ο κ. Κούβελας; Κι όμως. Αυτός ο επιστήμονας «κατηγορήθηκε» ότι πλευρίζει το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ότι λέει «ό,τι να ναι» και ότι «δεν είναι να τον εμπιστεύεσαι». Ωραία. Μπορείτε να μας πει κάποιος ποιον να εμπιστευτούμε;

Το θέμα είναι ότι δεν έπρεπε καν να μπει πρόστιμο σε μια γιαγιά. Δεν είναι η γιαγιά ο εχθρός του κράτους. Κάποτε για αυτή τη γιαγιά ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας μας έκανε να βουρκώσουμε, να πλαντάξουμε στο κλάμα.

Εγγυάται κανείς για εμάς με πάσα σιγουριά; Πώς γίνεται ο ιός να «κολλάει» σε ανοιχτά πάρκα αλλά να μην «κολλάει» στο γεμάτο λεωφορείο και το γεμάτο μετρό; Αν το πεις αυτό, αν τολμήσεις και το ξεστομίσεις σου λένε ότι «λαϊκίζεις». Από πότε η κοινή λογική έγινε λαϊκισμός; Τι θα πει «δεν έχουμε υποδομές για να αυξήσουμε τα μέτρα μαζικής μεταφοράς» για να αποφύγουμε το συνωστισμό; Τι θα πει δεν έχουμε υποδομές για να μειώσουμε τον αριθμό μαθητών στην τάξη; Τι θα πει η αστυνομία να ρίχνει άδικο ξύλο σε πολίτη που τηρεί τα μέτρα και ζητά το λόγο που κόβει πρόστιμο σε μητέρα που βγήκε στο πάρκο με το παιδί της για ποδήλατο; Τι θα πει να κόβουμε πρόστιμο στη γιαγιά που βγήκε να πουλήσει λαχανικά επειδή δεν άντεχε την κλεισούρα και τη μοναξιά και το χαμό των παιδιών της; Το πρόστιμο μετά τον κακό χαμό που έγινε στα socialmedia διαγράφηκε. Το θέμα είναι ότι δεν έπρεπε καν να μπει πρόστιμο σε μια γιαγιά. Δεν είναι η γιαγιά ο εχθρός του κράτους. Κάποτε για αυτή τη γιαγιά ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας μας έκανε να βουρκώσουμε, να πλαντάξουμε στο κλάμα. Ύστερα, είναι και το άλλο. Καταλήξαμε να καρφώνουμε ο ένας τον άλλο.

Η κυρά Τούλα (τυχαίο το όνομα) είδε τις προάλλες έξω από την αυλή του σχολείου μερικά παιδάκια να παίζουν και τους γονείς τους να κάθονται στα παγκάκια τηρώντας τις αποστάσεις και φορώντας μάσκα και κάλεσε την αστυνομία που τους διέλυσε «ησύχως». Με προβληματίζουν αυτές οι συμπεριφορές. Κάτι σα να πάμε να συνηθίσουμε; Κάτι σα να πάμε να λατρέψουμε; Κάτι σα να μας έλειψε και βρήκαμε ευκαιρία να το αμολήσουμε; Με προβληματίζει που σε μια πανδημία η πολιτεία ξέρει να ενισχύει την αστυνομία αλλά όχι τα νοσοκομεία.

«κοίταξε, αυτός ο ιός είναι απρόβλεπτος…δεν βλέπεις πόσες μεταλλάξεις έχει; Ακόμη τον μαθαίνουν τον ιό και οι γιατροί»

Με προβληματίζει που σε μια πανδημία ακολουθούμε την τακτική της τιμωρίας με το αιτιολογικό «έχετε δει τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη;». Μα, αν κάτσουμε και δούμε και τα βάλουμε κάτω για το τι γίνεται στην Ευρώπη ίσως να το μετανιώσουμε. Και να που με πρόλαβαν τα γεγονότα. Έκαναν λάθος λέει οι λοιμωξιολόγοι και τελικά ναι, καλύτερα να κυκλοφορεί ο κόσμος στους εξωτερικούς χώρους αλλά με την τήρηση μέτρων. Αυτό δηλαδή που έλεγαν ήδη εδώ και καιρό οι γιατροί που είναι εκτός της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων! Διάβασα και μια ανάρτηση του καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη να λέει ότι τελικά το λοκντάουν με τον τρόπο που επιβλήθηκε δεν απέδωσε, «ανοίξτε όλες τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους». Μα, πριν από λίγες μέρες δεν ήταν που η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, οριοθέτησε τους νέους… τρόπους κοινωνικής συμπεριφοράς που θα πρέπει να ακολουθεί ο πολίτης από εδώ και μπρος; Δεν ήταν εκείνη που είχε πει «όχι καφέ σε παγκάκι – Να μη μιλάτε και να μην γελάτε δυνατά»;

 

Θα μου πεις, θα μου πουν «κοίταξε, αυτός ο ιός είναι απρόβλεπτος…δεν βλέπεις πόσες μεταλλάξεις έχει; Ακόμη τον μαθαίνουν τον ιό και οι γιατροί». Δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να το δεχτώ πλέον αυτό. Ενδεχομένως ή μάλλον σίγουρα στα θετικά –αν μπορούμε να το πούμε έτσι – της πανδημίας είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Το ότι όλα πλέον μπορούν στην Ελλάδα να γίνουν εξ αποστάσεως και ψηφιακά. Επιτέλους, όλες οι συναλλαγές με το δημόσιο τομέα γίνονται ψηφιακά. Πατάς το κουμπί και έχεις κάνει εξουσιοδότηση, έχεις πάρει το πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών, έχεις πάει στο ΚΕΠ χωρίς να χρειαστεί να…πας!

Η τηλεργασία κάλυψε αρκετές ανάγκες, δημιούργησε όμως και άλλες. Σίγουρα, κάλυψε το μέγα ζήτημα της αποφυγής του συγχρωτισμού και συνωστισμού στους χώρους εργασίας, ο κόσμος δεν πάει στη δουλειά του για να εργαστεί με φυσική παρουσία άρα δεν θα αναγκαστεί να πάρει ένα μέσο μαζικής μεταφοράς άρα σώζουμε το κομμάτι του συνωστισμού σε λεωφορεία και μετρό (στην Αθήνα). Η τηλεκπαίδευση δεν ξέρω κατά πόσο λειτούργησε υπέρ των παιδιών. Οι εκπαιδευτικοί κάνουν μεγάλο αγώνα αλλά θεωρώ ότι τον μεγαλύτερο αγώνα τον έδωσαν τα μικρά παιδιά, που κάναμε αμάν αμάν να τα απομακρύνουμε από τις οθόνες και τώρα εμείς οι ίδιοι τα κολλάμε σε αυτές. «Εφόσον είναι για καλό, είναι θεμιτό». Ναι, αλλά τα παιδιά έχασαν το παιχνίδι, έχασαν το πάρκο, έχασαν την επαφή με τον φίλο, τον συμμαθητή. Πάντα θα πεταχτεί κάποιος ή κάποια να σε προλάβει. Αυτοί ξέρουν τις απαντήσεις, εσύ δε χρειάζεται να το ψάχνεις, να αναρωτιέσαι, να εκφράζεσαι ρε αδελφέ. «Δεν πειράζει. Θα έρθει το καλοκαίρι, θα ανέβουν οι θερμοκρασίες και θα ξαναβρούμε τους ρυθμούς μας αλλά και πάλι δε σημαίνει ότι θα χαλαρώσουμε». Αυτή η λέξη «χαλάρωση» να εδώ μού κάθεται.

Δεν χαλαρώνουμε. Δεν τραγουδάμε. Δεν εφησυχάζουμε. Δεν συνωστιζόμαστε. Δεν συναντιόμαστε. Δεν αναπνέουμε δίπλα στον άλλο. Δεν στεκόμαστε. Δεν μιλάμε δίπλα στον άλλο.

Κρατάμε τις αποστάσεις τουλάχιστον πάνω από ένα μέτρο. Άμα ρωτήσεις αν η τήρηση της απόστασης είναι εφικτή ας πούμε στα λεωφορεία που διαθέτουμε, βρίσκεις μπελά. Είσαι λαϊκιστής. Δεν ρωτάμε λοιπόν. Ίσως γιατί η ερώτηση σημαίνει την έναρξη μιας συζήτησης, που ποιος ξέρει πού θα οδηγήσει. Σίγουρα στα δικά σου τσακισμένα νεύρα. Ακόμη με ενοχλεί όταν θυμάμαι εκείνο τον τρόπο με τον οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ένα από τα διαγγέλματά του, αποκάλεσε «ψεκασμένους» τους πολίτες που σε εκείνη τη χρονική συγκυρία δεν τήρησαν τα μέτρα. Όταν δεν τηρεί τα μέτρα όμως ο ίδιος (βλέπε γεύμα με 50 νοματαίους στην Ικαρία) και δεν δίνει το καλό παράδειγμα ή όταν κυβερνητικά στελέχη παραβαίνουν τους κανόνες είναι «άλλο». Όταν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων παίρνει «ειδική άδεια» εν μέσω λοκντάουν για τέλεση βάπτισης είναι άλλο!

«Πώς είναι άλλο «για»; Θα ΜΕ πει κάποιος; Όταν επιστήμονες ασκούν σοβαρή κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας είναι «γραφικοί». Όταν οι πολίτες ζητούν απαντήσεις σε ερωτήσεις είναι «ψεκασμένοι» ή «απέναντί μας». Τοξικότητα…Ας περιμένουμε το καλοκαίρι λοιπόν. Ίσως συνέλθουμε. ΥΓ: περιμένω με αγωνία να δω τα αποτελέσματα της διαδικασίας των selfrapidtests. Οι ειδικοί και κυρίως οι φαρμακοποιοί εκφράζουν τις ενστάσεις τους για το κατά πόσο είναι εφικτό να κάνει μόνος του στο σπίτι του κάποιος ένα rapidtest για να δει αν είναι θετικός στον κορωνοϊό…

Θα δούμε. Και αν πάει καλά θα το χειροκροτήσουμε.

Καλό μήνα προς το παρόν και να προσέχουμε μην μας γελάσουνε, μην γελαστούμε.

 

 

 

 

Γράφει κάθε μήνα, η Εφτάψυχη,

Σοφία Ξανθοπούλου, Δημοσιογράφος

Σοφία Ξανθοπούλου

Δημοσιογράφος

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: