«Είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας» λερωμένοι και πεινασμένοι στα νοσοκομεία

Spread the love

H διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας δέχεται κριτική πλέον και εκ των έσω. Από τα σπάργανά της που λέμε. Από τα «δικά της παιδιά». Από παλαιότερα αλλά και τωρινά στελέχη της ΝΔ.

Μόλις μια μέρα μετά τη διαρροή των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που δημοσιοποίησε η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ την Κυριακή 18 Απριλίου 2021, ο Στέφανος Μάνος, πρώην βουλευτής και Υπουργός σε κυβερνήσεις της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας. Με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» στις 19 Απριλίου 2021, ζητάει από την κυβέρνηση αλλά και από τα ΜΜΕ την «αλήθεια» για τους θανάτους από κορωνοϊό στην Ελλάδα.

«Πες μας την αλήθεια. Όχι μια φορά, αλλά κάθε μέρα. Γιατί πεθαίνουν 15 φορές περισσότεροι εδώ από ό,τι στην Αγγλία και τη Δανία και τι πρόκειται να κάνεις για να περιορίσεις το κακό» ρωτά τον Κ. Μητσοτάκη μέσω του άρθρου του.


Την ίδια μέρα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, με ανάρτησή του στο twitter, επέκρινε την πολιτική που ακολουθείται στη μάχη κατά της πανδημίας και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης μπροστά σε φαινόμενα κοσμοσυρροής σε διάφορα σημεία των πόλεων. Με την φράση «ο κόσμος δεν βλέπει φως με την πολιτική που εφαρμόζεται» σχολίασε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, τα φαινόμενα συναθροίσεων σε πλατείες που προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση.

Στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (18/4/2021) δημοσιοποίησε μέρος πρακτικών της περιβόητης «Επιτροπής λοιμωξιολόγων», από τα οποία προκύπτει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους επιστήμονες σαν όχημα των δικών της πολιτικών επιδιώξεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση το ΚΙΝ.ΑΛ.), με ιδιαίτερα επικριτικές ανακοινώσεις, ζήτησαν να δοθούν τα πλήρη πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής στη δημοσιότητα, ρίχνοντας την ευθύνη στο Μαξίμου, στο οποίο καταλογίζουν εγκληματική διαχείριση της πανδημίας με άλλοθι την επιστημονική κοινότητα.

Μετά από τις αποκαλύψεις αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι «τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων που δημοσιεύει η εφημερίδα “Κυριακάτικη Δημοκρατία” επιβεβαιώνουν αυτό που τόσο καιρό φαντάζεται όλος ο κόσμος. Η κυβέρνηση λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας και εκ των υστέρων ζητά την επικύρωσή τους από τους επιστήμονες, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «τελικά η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς, όπως μας έλεγε, αλλά υπαγορεύει στους ειδικούς. Τους μόνους που ακούει είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα “πρωτόκολλά” τους».

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ τόνισε ότι «από τα πρακτικά προκύπτει ότι το σύνολοτων καταστροφικών αποφάσεων βαρύνει την κυβέρνηση, που χρησιμοποίησε την επιτροπή των λοιμωξιολόγων ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα εγκληματικά της λάθη, χωρίς φυσικά αυτό να αποτελεί συγχωροχάρτι για τους επιστήμονες που όφειλαν να αντιδράσουν εάν διαφωνούσαν». Η Ελληνική Λύση διεμήνυσε ότι θα απαιτήσει τη δημοσιοποίηση του συνόλου των πρακτικών, ώστε ο ελληνικός λαός να μάθει ολόκληρη την αλήθεια.

Από την πλευρά του το ΜΕΡΑ25 σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η διαρροή μέρους των πρακτικών της επιτροπής ειδικών και όσα αυτά αποκαλύπτουν για την εργαλειοποίηση της επιτροπής από την κυβέρνηση ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της κυβερνητικής αξιοπιστίας». «Η Ιστορία», προσθέτει το ΜέΡΑ25, «θα καταγράψει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν ένα μακάβριο σίριαλ ανευθυνότητας, αδιαφάνειας, διαφθοράς και απάθειας. Οι “συμπολίτες”, που επικοινωνιακά επικαλείτο στα (λησμονημένα πια) διαγγέλματα ο πρωθυπουργός, δεν άξιζαν κάτι τέτοιο».

Και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες…

Κάποιος θα περίμενε ότι αυτές οι αποκαλύψεις θα ήταν πρώτο θέμα σε όλα τα ειδησεογραφικά sites, στις ενημερωτικές εκπομπές της τηλεόρασης και τα δελτία ειδήσεων. Και αν όχι την ίδια μέρα, σίγουρα την επόμενη. Το θέμα, ωστόσο, πέρασε και δεν ακούμπησε. Τα δελτία ειδήσεων παραθέτουν καθημερινά τα επιδημιολογικά στοιχεία και δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας χωρίς να μπορεί να τα επεξεργαστεί ο πολίτης. Εντελώς επιδερμικά και το πολύ-πολύ για να «μην πει κανείς ότι δεν ασχοληθήκαμε» να γίνει κάποια νύξη ή μια ερώτηση απέξω – απέξω για τα θέματα που δεν βολεύουν την κυβερνητική πολιτική αλλά δεν θα αποτελέσει κεντρικό θέμα. Μια κυβερνητική πολιτική που πέρυσι τον Μάρτιο μας έκανε να πλαντάξουμε στο κλάμα για τους «παππούδες και τις γιαγιάδες μας» και που τελικά εφέτος τους ίδιους παππούδες και γιαγιάδες αφήνει αφρόντιστους, ατάιστους και λερωμένους στους θαλάμους COVID-19 εξαιτίας της τραγικής έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού που θεώρησε σωστό να μην ενισχύσει.

Δεν έκλεισα μάτι την Τετάρτη το βράδυ (14 Απριλίου) όταν είδα στα social media ένα βίντεο που έδειχνε μια ηλικιωμένη 93 ετών να νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας μας γεμάτη στα αίματα επί ώρες, επειδή έσπασε η «πεταλούδα» και δεν υπήρχε κάποιος να τη φροντίσει. Έστειλα το βίντεο στον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Μπάμπη Κοροξενό και τον ρώτησα αν έχει υπόψη του αυτά τα περιστατικά και αν γίνονται και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Μου απάντησε ότι «δεν ξέρω αν αφήνουν σε μας να αιμορραγούν. Ξέρω όμως ότι έχουν μείνει χωρίς τροφή ασθενείς που δεν μπορούν να φάνε μόνοι τους. Οι λόγοι είναι πολλοί».

Αργότερα μου αποκάλυψε ότι «ασθενής νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κοινό θάλαμο COVID-19. Το έχουμε καταγγείλει στο υπουργείο Υγείας και στον διοικητή της 4ης ΥΠΕ. Φανταστείτε να ζήσουμε αυτό που έγινε πριν από λίγες μέρες στον ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ όπου πέθανε ένας 78χρονος επειδή ο διπλανός του τού αφαίρεσε τον αναπνευστήρα, επειδή τον ενοχλούσε ο θόρυβος;;; Σαφώς και το απευχόμαστε, απλώς επισημαίνουμε τις τραγικές ελλείψεις του ΕΣΥ».

Ο ίδιος, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 τόνισε ότι «η αυξανόμενη υποστελέχωση και πίεση του ΕΣΥ οδήγησε εδώ στις ελλιπείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών. Η φροντίδα των ασθενών είναι ελλιπής. Έχω δει τους ανθρώπους που φορούν την ειδική στολή να είναι μούσκεμα. Όπου μπορούν τρέχουν να προλάβουν τα περιστατικά. Όπου δεν μπορούν δεν σιτίζονται μέσα στο νοσοκομείο.Το «όπου μπορούν» πηγαίνει στο ότι δεν υπάρχουν πια οι βοηθοί θαλάμων, να σιτίζουν και να καθαρίζουν τους ασθενείς. Βολεύτηκε το ΕΣΥ από τους συνοδούς των ασθενών. Ο ρόλος του συνοδού θαλάμου ήταν ουσιαστικός. Το νοσοκομείο πρέπει να επαφίεται δηλαδή στον συνοδό του ασθενή; Ο συνοδός πρέπει να έρχεται μόνο για να βλέπει τον ασθενή. Όχι να τον διαχειρίζεται».

Τώρα όμως που ο κορωνοϊός κατήργησε την επικοινωνία και την επαφή, έδωσε τέλος στις συγγενικές σχέσεις και «κέρασε» τη μοναξιά στην αρρώστια και τον θάνατο η κόρη, ο γιος ή τα εγγόνια δεν μπορούν να τρέξουν να βοηθήσουν τη μάνα, τον πατέρα, τον παππού ή τη γιαγιά και αναρωτιέσαι: πού πήγαν εκείνα τα δάκρυα του περσινού Μάρτη;

Και γιατί ΚΑΝΕΙΣ δεν κάνει κάτι για αυτό; Γιατί έχουμε χρήματα όταν είναι να στηρίξουμε και να προωθήσουμε διαφημιστικές καμπάνιες για την πανδημία και δεν έχουμε χρήματα για να σώσουμε τον άνθρωπο για τον οποίο λέμε ότι νοιαζόμαστε πάνω από όλα; Και αν τελικά όντως τα «κουκιά» είναι μετρημένα για να προσλάβουμε νέους γιατρούς και νοσηλευτές, ας κάνουμε έναν οικονομικό εξορθολογισμό, ας ξοδέψουμε ένα budget για επαγγελματίες φροντιστές Υγείας και ας κάνουμε και έκκληση προς τους εθελοντές. Θα πήγαινα και θα πήγαινες, είμαι σίγουρη, μια φορά την εβδομάδα για να ταΐσεις έναν ανήμπορο ηλικιωμένο…

***
Καλό είναι, ψάχνοντας να αξιολογήσουμε τα δεδομένα να ακούσουμε και κάποιες φωνές που και εκείνες νοιάζονται για την υγεία και το καλό μας. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, «έπεσα» στη συνέντευξη που έδωσε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης 9,84 και στον δημοσιογράφο Γ. Σαχίνη εκτίμησε ότι «στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας, ένα σύστημα υπερεθνικό που υπερβαίνει κοινωνίες και κράτη, επιχειρεί να διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα, στην οποία οι κυβερνήσεις ιδίως των ισχυρών χωρών επίσης εργαλειοποιούν την πανδημία για να λαμβάνουν αποφάσεις υπερβαίνοντας ακόμη και συνταγματικές επιταγές. Όπως ξεκαθάρισε, ασφαλώς ένα κράτος για να προστατέψει τους πολίτες του και την ζωή τους, ως υπέρτατο αγαθό, μπορεί να λαμβάνει περιοριστικά μέτρα για λόγους δημόσιας υγείας. Όμως αυτά τα μέτρα θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένα απόλυτα, με διαφάνεια και στοιχεία, διαφορετικά είναι εκτροπή από τις συνταγματικές πρόνοιες».

Μπορείτε να ακούσετε όσα είπε ο κ. Κασιμάτης παρακάτω

Καλό… μετα-Πάσχα σε όλες και όλους.

 

 

 

 

Γράφει κάθε μήνα, η Εφτάψυχη,

Σοφία Ξανθοπούλου, Δημοσιογράφος

Σοφία Ξανθοπούλου

Δημοσιογράφος

Απάντηση