Ο insta-teacher Στέφανος Αλεξιάδης εύχεται να γίνουμε… ειλικρινά ειλικρινείς!

Spread the love

Ο #Στέφανος_Αλεξιάδης είναι από τα προφίλ που ακολουθώ στο #instagram και χαίρομαι να παρακολουθώ την ροή τους. Ο Στέφανος μίλησε στο #eftalivegr #αποκλειστικά. 

Νέος, ταλαντούχος και πολυγραφότατος, έχει δημιουργήσει μια περσόνα με την οποία προσπαθεί να μας μεταφέρει και να μας ταξιδέψει στον κόσμο της λογοτεχνίας, διδάσκοντάς μας παράλληλα τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας. Κατά την περίοδο της πανδημίας ξεκίνησε μια σειρά από ιστορίες μες τις οποίες μας μαθαίνει να μιλάμε σωστά και ορθογραφημένα ελληνικά. Μα για αυτό και όλα τα άλλα θα μας τα πει παρακάτω ο ίδιος!

Αριστείδης Καρεμφύλλης: Τι είναι η γραφή για εσένα;
Στέφανος Αλεξιάδης: Η γραφή με βοηθάει να εξωτερικεύω όλα όσα σκέφτομαι την εκάστοτε περίοδο. Μόλις τα αποτυπώσω στον υπολογιστή, νιώθω ότι τα αποτινάσσω. Είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας σε συνδυασμό με την προώθηση συγκεκριμένων μηνυμάτων.

Α.Κ.: «Τα φτερωτά σανδάλια». Πώς μπορεί το άτομο να πετάξει;
Σ.Α.: Κάθε μέρα πετάμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Τα «φτερωτά σανδάλια» είναι αυτό το όπλο που έχουμε όλοι μέσα μας για να μπορούμε να αντεπεξερχόμαστε σε κάθε δυσκολία. Τα «φτερωτά σανδάλια» μπορούν να είναι αξίες, όπως η υπομονή και ο σεβασμός σε καθετί διαφορετικό ή και όμοιο.

Α.Κ.: Τι θα διαβάσει κανείς στο βιβλίο σου;
Σ.Α.: Μέσα από το βιβλίο μου προσπαθώ να δώσω την πλευρά που δεν έχουμε συνηθίσει. Από εκείνη την πλευρά κοντοστέκεται ο Φοίβος, ένα παιδί κινητικά ανάπηρο που έμαθε, θα έλεγα με τον χειρότερο τρόπο, ότι ο κόσμος δεν είναι όπως τον φανταζόμαστε. Το ιδανικό έχει πάψει να υπάρχει προ πολλού. Προσπάθησα, λοιπόν, μέσα από το βιβλίο να προωθήσω την ύπαρξη της αληθινής φιλίας και τη δύναμή της, καθώς και τον σεβασμό στην οικογένεια και στον άνθρωπο εν γένει.

Α.Κ.: Τεστάκια ελληνικής γλώσσας στο instagram. Πώς ξεκίνησε η ιδέα;
Σ.Α.: Η ιδέα γεννήθηκε στην πρώτη περίοδο του εγκλεισμού μας. Έπρεπε με κάποιον τρόπο να γίνω δημιουργικός. Σκέφτηκα, λοιπόν, να υπενθυμίσω ή και να μάθω σε ορισμένους την αξία της γλώσσας μας με έναν παιγνιώδη τρόπο που νομίζω ότι απέδωσε. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μόνο φωτογραφίες από καφετέριες και παραλίες· μπορούν να αναδειχθούν και χρήσιμο μέσο για την προώθηση της γνώσης.

Α.Κ.: Τι είναι αυτό που σε κάνει περήφανο στην δουλειά σου;

Σ.Α.: Η αγάπη και η επιτυχία των παιδιών. Όταν βλέπω τους μαθητές μου να προοδεύουν νιώθω ότι προοδεύουν τα δικά μου παιδιά. Νομίζω πως όποιος έχει ακολουθήσει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, αντιλαμβάνεται με σαφήνεια τι εννοώ. Δε θα το άλλαζα το επάγγελμά μου σε καμία περίπτωση.

Α.Κ.: Τι είναι αυτό που σε αποθαρρύνει από το να κάνεις σωστά την δουλειά σου;
Σ.Α.: Τίποτα. Είμαι τυχερός, γιατί εγώ οργανώνω τον τρόπο που θα διδάξω, τον χρόνο στον οποίο θα διδάξω και το περιεχόμενο που θα διδάξω. Αν ήμουν σε ένα δημόσιο σχολείο, σίγουρα δε θα μπορούσα να ασκώ τη δημιουργικότητά μου όπως θα ήθελα λόγω των διάφορων περιορισμών. Προς το παρόν, όμως, είμαι ευτυχής που διαφεντεύω εγώ την επαγγελματική μου ζωή.

Α.Κ.: Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε λίγα χρόνια;
Σ.Α.: Είναι από τις πολύ δύσκολες ερωτήσεις που δε θέλω να απαντώ. Θα ήθελα να έχω γράψει κι άλλα βιβλία, να έχω εξελιχθεί σε κάθε τομέα· προσωπικό και επαγγελματικό.

Α.Κ.: Διακρίσεις και social media. Έχεις αντιμετωπίσει ποτέ ρατσισμό στον κυβερνοχώρο;
Σ.Α.: Ναι, είναι πολλές οι φορές που έχω δεχτεί σχόλια για διάφορους λόγους που ειλικρινά δεν αξίζει να αναφερθούν. Όταν αφήνουμε πίσω κάθε αρνητικό σχόλιο, νομίζω πως είναι σαν να βάζουμε μια ταφόπλακα. Όσο αναπαράγουμε κάθε τοξικό σχόλιο, δίνουμε τον χώρο σε επιτήδειους να πουν κι άλλα.

Α.Κ.: Ποια είναι η συμβουλή που θα έδινες σε έναν επίσης νέο που ξεκινάει να γράψει;
Σ.Α.: Να σκεφτεί πολύ. Η λογοτεχνία έχει πολλά είδη και πολλά κείμενα. Να βρει, λοιπόν, ένα θέμα στο οποίο να μπορεί να δώσει την αλήθεια του. Μόνο έτσι θα καταφέρει να το αγαπήσει πρώτα αυτός κι έπειτα οι αναγνώστες.

Α.Κ.: Δώσε μου μια ευχή για το μέλλον!
Σ.Α.: Να γίνουμε ειλικρινείς. Ειλικρινά ειλικρινείς.


Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η κουβέντα μου με τον Στέφανο. Και θα μείνω στην τελευταία του απάντηση. Η «ειλικρινής-ειλικρίνεια» είναι αυτό που όλοι έχουμε ανάγκη για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε στις μέρες μας.

Αριστείδης Καρεμφύλλης

Αρχισυντάκτης

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: