#ΈΡΕΥΝΑ | ΠΥΡΓΟΣ – Ένας παθολόγος & ένας πνευμονολόγος για 150.000 κατοίκους

Spread the love

Κινδυνεύουν ζωές από τις ελλείψεις γιατρών στο νοσοκομείο Πύργου. Επικίνδυνη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Ηλείας καθώς κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από τις τραγικές ελλείψεις που έχει επιφέρει η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από την πανδημία του κορονοϊού που έπληξε τον πλανήτη και μετά, η Υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα άρχισε να εμφανίζει αρρυθμίες…

καθώς ήταν ήδη επιβαρυμένη με χρόνια θέματα προηγούμενων ετών, έτσι με την σημερινή κυβέρνηση αντί να δοθεί λύση η κατάσταση εκτροχιάστηκε αφού έθεσε σε αναστολή εργασίας χιλιάδες υγειονομικούς υπαλλήλους και ιατρούς αφού δεν συμμορφώνονταν με την πολιτική του υποχρεωτικού καθολικού εμβολιασμού στο σύστημα υγείας. 

Η υποστελέχωση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και για το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας όπου αντιμετωπίζει ίσως τα πιο σοβαρά θέματα λειτουργίας από κάθε άλλο νοσοκομείο της χώρας αυτήν την στιγμή. Η κυβέρνηση έχει αφήσει στην μοίρα της την Ηλεία, μια επαρχία που έχει καταστραφεί από φωτιές και πλημμύρες πολλές φορές και σήμερα είναι μια από τις πρώτες περιοχές σε φτώχεια στην Ελλάδα. έτσι φτάσαμε σήμερα ένα ολόκληρο νοσοκομείο να έχει μόνο έναν παθολόγο και πνευμονολόγο. 

Ενδεικτικό περιστατικό της επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί αποτελεί ένας συμπολίτης μας που χρειάστηκε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και επειδή δεν υπάρχει γιατρός στον Πύργο μεταφέρθηκε 300 και πλέον χιλιόμετρα μακριά, στο Γιάννενα, που εκεί βρέθηκε ΜΕΘ.

Δεν υπάρχει ΜΕΘ – 300 χιλιόμετρα για δωμάτιο εντατικής 

Πριν λίγες ημέρες ένας 67χρονος άνδρας αισθάνθηκε αδιαθεσία και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Αμαλιάδας αφού το χωριό του ήταν πιο κοντά σε αυτό. Εκεί φυσικά δεν μπόρεσαν να τον βοηθήσουν σε κάτι καθώς αυτό το νοσοκομείο είναι “φάντασμα” και δεν έχει  προσωπικό και μηχανήματα. Έτσι τον μετέφεραν στου Πύργου. Εκεί, ο μοναδικός Παθολόγος, εξέτασε τον ασθενή και έκρινε πως χρειαζόταν να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Φυσικά στον Πύργο δεν υπάρχει αφού δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. 

Αναζητήθηκε λοιπόν ΜΕΘ εκτός νομού και ως συνήθως στην Πάτρα έγινε η πρώτη αναζήτηση αλλά ούτε εκεί υπάρχει χώρος για άλλον ασθενή και έτσι βρέθηκε ΜΕΘ στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων! 300 και περισσότερα χιλιόμετρα μακριά και 4 ώρες σχεδόν οδική απόσταση που καλύφθηκε με ασθενοφόρο ενώ ο άνθρωπος ήταν σε κωματώδη κατάσταση και χρειαζόταν άμεσα υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού και μηχανημάτων.

#Deloitte | Έκθεση: Οι εργαζόμενες γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο #burnout

Κινδύνεψε η ζωή 27χρονου από λάθος διάγνωση 

Πριν έναν μήνα άλλο ένα σοβαρό περιστατικό έλαβε χώρα στο νοσοκομείο του Πύργου. Ένας 27χρονος αστυνομικός πήγε στα επείγοντα με πόνους και μουδιάσματα. Εκεί τον εξέτασαν και του είπαν πως δεν έχει τίποτα και έτσι επέστρεψε σπίτι του.  Όμως ο νεαρός υποτροπίασε και μεταφέρθηκε από τους ίδιους τους γονείς του στο νοσοκομείο Πάτρας. Εκεί διέγνωσαν οι γιατροί πως πάσχει από εγκεφαλίτιδα και έπρεπε αμέσως να μπει σε ΜΕΘ όμως και πάλι κρεβάτι σε εντατική δεν υπήρχε σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και έτσι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στα Ιωάννινα, 3 ώρες απόσταση αφού εκεί βρέθηκε κενή θέση. 

Στο νοσοκομείο Πύργου έχει αρχίσει έρευνα για τα ακριβή αίτια που οδήγησαν τον νεαρό να κινδυνέψει η ζωή του. Όμως δεν είναι και δύσκολο να καταλάβει κανείς πως με έναν γιατρό παθολόγο και με μερικούς νεαρούς ιατρούς που είναι ασκούμενοι δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες 150 χιλιάδων μόνιμων κατοίκων. Σίγουρα κάποιο λάθος θα γινόταν όπως και έγινε. Ευτυχώς ο νεαρός ξύπνησε από το κώμα και έχει επιστρέψει σπίτι του όπου δέχεται ειδική φροντίδα για την αποθεραπεία του. Ο 27χρονος αστυνομικός είναι καλά μετά την περιπέτειά του.

Πως ξεκίνησε η διάλυση του Νοσοκομείου Πύργου

Λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ το 2019, διορίστηκε νέος διοικητής στο νοσοκομείο Πύργου. Η πανδημία του κορονοϊού που ήρθε λίγο αργότερα βρήκε τα αδύναμα σημεία στο εθνικό σύστημα υγείας και εκεί χτύπησε με τραγικά αποτελέσματα για τους ασθενείς και το προσωπικό. Το νοσοκομείο Πύργου όπως και όλα τα ιδρύματα ειδικά στην επαρχία ήταν έτσι και αλλιώς μερικώς υποστελεχωμένα αφού οι ανάγκες είναι τεράστιες ενώ δεν είχαν γίνει ανάλογες προσλήψεις προσωπικού. 

Έτσι, οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό του Πύργου με την πανδημία είχε φτάσει και πολλές φορές ξεπεράσει τα όριά του αφού ο πανικός και τα εκατοντάδες περιστατικά ήταν καθημερινό ολοήμερο φαινόμενο μέσα στα πρώτα κύματα του covid19. Όταν λοιπόν άρχισαν οι γιατροί να μην αντέχουν άλλο τις άθλιες συνθήκες εργασίας αφού δεν μπορούσαν να πάρουν άδειες και οι εφημερίες ήταν καθημερινές, αντί η διοίκηση να δείξει κατανόηση, πίεζε ακόμα πιο πολύ το προσωπικό. Από το 2020 ξεκίνησαν οι παραιτήσεις των γιατρών κάθε ειδικότητας ως ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά και ρήξης με την συγκεκριμένη διοίκηση. Μέχρι το καλοκαίρι του 2021 είχαν παραιτηθεί 12 γιατροί και είχε απομείνει μόνο ένας παθολόγος για ολόκληρο νοσοκομείο και για τις κλινικές covid19.

Για να μπορέσει να ισοφαρίσει τους παραιτηθέντες γιατρούς και προσωπικό, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, διέταξε να έρθουν γιατροί από τις γειτονικές πόλεις της Πάτρας και της Τρίπολης και να δουλέψουν σε καθεστώς μετακίνησης. Δηλαδή ένας γιατρός από την Πάτρα θα ερχόταν καθημερινά από το σπίτι του στη γειτονική πόλη διανύοντας 100 χιλιόμετρα μέχρι τον Πύργο για να δουλέψει. Φυσικά όπως ήταν λογικό δημιουργήθηκαν και πάλι αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Υπουργείο και ΥΠΕ «αγνόησαν τις αγωνιώδεις εκκλήσεις» για να αντιστραφεί «η πορεία διάλυσης της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου του Πύργου, είναι χαρακτηριστικό ότι όχι ένας, όχι δύο αλλά συνολικά 12 γιατροί παραιτήθηκαν τον τελευταίο χρόνο από το νοσοκομείο του Πύργου αλλά κανενός το αυτί δεν ίδρωσε».

Μετά από όλες αυτές τις αντιδράσεις πέρασαν οι μήνες, το θέμα φυσικά δεν λύθηκε και το νοσοκομείο Πύργου συνεχίζει να προσφέρει υπηρεσίες υποστηριζόμενο σε προσωπικό που μετακινούνταν καθημερινά από γειτονικές πόλεις. Κατά διαστήματα βγήκαν διαγωνισμοί για πλήρωση θέσεων ιατρών αλλά ήταν άκαρποι καθώς πια κανένας δεν επιθυμούσε να δουλέψει στην επαρχία του Πύργου όταν φυσικά δεν του έφτανε ο μισθός αλλά και ήξερε τις συνθήκες που επικρατούσαν. 

Μέσα στο χειμώνα του 2022 η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του νομού Ηλείας, απεσταλμένη του Υπουργού για να κατευνάσει τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις για την τραγική κατάσταση του νοσοκομείου. Όπως ήταν φυσικό δεν έδωσε καμία λύση παρά μόνο ευχολόγια και υποσχέσεις για τους επόμενους μήνες που θα έρχονταν γιατροί και θα έμπαινε τέλος στην υποστελέχωση. 

Έτσι, φτάσαμε στις αρχές του καλοκαιριού του 2022 όπου σε ανακοίνωσή τους οι ιατροί που δούλευαν στο νοσοκομείο Πύργου με το καθεστώς της μετακίνησης να αναφέρουν πως από 1η Ιουλίου θα σταματήσουν να έρχονται στον Πύργο αν δεν αλλάξει η κατάσταση αυτή. Η ταλαιπωρία ήταν μεγάλη καθώς κάθε ημέρα έπρεπε να διανύουν 100 και περισσότερα χιλιόμετρα για να έρθουν στην εργασία τους. Φυσικά δεν έγινε κάτι τέτοιο αφού αυτό θα σήμαινε την οριστική παύση λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος της Ηλείας. Οι κυβερνητικοί παράγοντες ήθελαν το νοσοκομείο ανοιχτό έστω και ας υπολειτουργούσε. 

Reporters United | Έρευνα βόμβα για τη φρίκη του Κολωνού και τη Greek Mafia

Άλλαξαν τον διοικητή μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Ξαφνικά αρχές Αυγούστου έσκασε η είδηση πως τελικά το Υπουργείο Υγείας πήρε την απόφαση να παύσει από τα καθήκοντά του τον διοικητή του νοσοκομείο Πύργου μετά από δυόμισι χρόνια αντιδράσεων και διάλυσης του ιδρύματος.  Μέσα στις επόμενες ημέρες μετά την εκδίωξη του διοικητή, έρχεται και πάλι για δεύτερη φορά η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα στην Ηλεία, απεσταλμένη του Υπουργείου για να κατευνάσει ξανά τις αντιδράσεις και να τονίσει πως το Υπουργείο άκουσε τις θέσεις σας, άλλαξε τον διοικητή και τώρα σειρά έχει η στελέχωση με προσωπικό του νοσοκομείου. Φυσικά τίποτα από αυτά δεν έγιναν μέχρι σήμερα. 

Ποια λύση προτείνουν οι πολιτικοί στην Ηλεία

Σε αντιδράσεις απέναντι στην τραγική αυτή κατάσταση που έχει επιφέρει η κυβέρνηση το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, έχουν προχωρήσει οι πολιτικοί παράγοντες της περιοχής ώστε να βρεθεί μια λύση. Η λύση που προτείνουν μετά από συσκέψεις είναι να οριστεί η περιοχή της Ηλείας ως άγονη και δυσπρόσιτη καθώς υπάρχει νομοθεσία που σε τέτοιες περιοχές όπως είναι ακριτικά νησιά, δίνονται περισσότερα κίνητρα και διευκολύνσεις στους διαγωνισμούς πρόσληψης ώστε να είναι πιο ελκυστικό να πάει ένας γιατρός να εργαστεί. 

Για αυτόν το σκοπό, ο δήμος Πύργου προ μηνών είχε ανακοινώσει πως όταν θα οριστεί νέος γιατρός στην περιοχή θα του δοθεί επίδομα ενοικίου ώστε να μπορεί να έχει κίνητρο να έρθει στον Πύργο. Αυτήν την λύση προτείνουν αιρετοί, βουλευτές και φορείς του νομού Ηλείας. Σε σύσκεψη που έγινε προ ημερών, αποφασίστηκε να πιέσουν την κυβέρνηση για μια τέτοια λύση και απείλησαν ότι αν δεν δοθεί βαρύτητα στο θέμα θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουμε, το Υπουργείο επιμένει στην απόφασή του να μην κάνει την Ηλεία άγονη περιοχή. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως εμμονή καθώς γειτονικές περιοχές όπως η Κυπαρισσία θα γίνει “άγονη” ώστε να πάρει προσωπικό για το νοσοκομείο της. Η Κέρκυρα έγινε ήδη ¨άγονη¨ αφού και αυτή αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα. 

Η Αναπλ. Υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψή της στο Πύργο

Μεταφέρουν ασθενείς στην Αχαΐα σε δρόμο χωρίς ΛΕΑ καθυστερώντας

Το δράμα των Ηλείων πολιτών δεν έχει τέλος καθώς τους τελευταίους μήνες έγιναν αλλαγές στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, έναν από τους πιο θανατηφόρους δρόμους της χώρας, Οι αλλαγές αυτές υποτίθεται ότι θα βελτιώσουν την ασφάλεια των οδηγών. Τοποθετήθηκε νέα άσφαλτος και μπήκαν διαχωριστικές κορύνες στα δυο ρεύματα.  Όμως παρότι είναι εθνική οδός δεν έχει δημιουργηθεί χώρος για ΛΕΑ και έτσι δεν μπορούν τα ασθενοφόρα να προσπεράσουν ώστε να φτάσουν έγκαιρα σε νοσοκομείο. 

Η Πατρών-Πύργου χωρίς ΛΕΑ και χώρο προσπέρασης για ασθενοφόρα

Όταν το νοσοκομείο Ηλείας δεν λειτουργεί ουσιαστικά, οι ασθενείς και για ελαφρά αλλά και για βαριά περιστατικά μεταφέρονται οδικώς στην Πάτρα και στα Ιωάννινα. Έχουν γίνει πολλές αναφορές για το θέμα αυτό στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον αν θα δρομολογηθούν οι όποιες αλλαγές. 

Η Υγεία στον νομό Ηλείας είναι σε άκρως σοβαρή κατάσταση και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές καθημερινά όταν για 150 χιλιάδες κατοίκους υπάρχει ένας παθολόγος! Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει ουσιαστικές λύσεις στο θέμα και αυτό αποδεικνύεται με την αδιαφορία που αντιμετωπίζει την κατάσταση και την κατασπατάληση χρόνου σε αδιέξοδες πολιτικές. 

 

Σύνδεσμοι που βοήθησαν στην έρευνα

documentonews.gr
ertnews.gr
www.oengegr.com 
www.iliaoikonomia.gr 
www.iliaoikonomia.gr / Αποπέμφθηκε ο Διοικητής Χριστόπουλος
www.patrisnews.gr
www.ethnos.gr

Νικόλαος Βέρρας

Συντάκτης

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: