/

Eco Cup: Ξεχάστε ότι ξέρατε για το πλαστικό ποτήρι. Βραβείο στην Ελλάδα!

Spread the love

Ονειρεύτηκαν έναν κόσμο χωρίς #πλαστικό και φαίνεται πως τα κατάφεραν. Αφού όχι μόνο δημιούργησαν ένα καινοτόμο #app που λειτουργεί ως οικολογικό σύστημα επιβράβευσης τον χρήστη όταν αγοράσει το ρόφημά του στο δικό του επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος αλλά πήραν και βραβείο από τη  #LidlHellas.  Ο λόγος, για το #EcoCup.

Oι 5 ομάδες καινοτομίας που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό SUP Free Hackathon της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, συγκεντρώθηκαν το τριήμερο 11-13 Ιουνίου στο Sani Resort στην Χαλκιδική. Ο μεγάλος τελικός της πρώτης δράσης ανοιχτής καινοτομίας στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης», υπό τη διοργάνωση της εταιρείας τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy και την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώθηκε το Σάββατο 12 Ιουνίου με νικήτρια ομάδα την «Eco Cup».

Η Ομάδα του #EcoCup

Η νικήτρια ομάδα αποτελείται από τους Θανάση Κουκούλη, Κατερίνα Κατσαούνη, Γιώργο Αντωνόπουλο και Ιωάννη Μπραντ Ιωαννίδη, κι απέσπασε το μεγάλο έπαθλο των 40.000€ για την επικοινωνιακή υποστήριξη και προώθηση της ιδέας της, ξεχωρίζοντας για το mobile app που δημιούργησε.

Mετά από ένα 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης για τις 5 ομάδες που διακρίθηκαν τον Δεκέμβριο, η ιδέα της Eco Cup έκλεψε τις εντυπώσεις όλων των παρευρισκομένων στο Sani Resort στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Sustainable Hospitality Patron της εκδήλωσης, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, της Υφυπουργού Τουρισμού κας Σοφίας Ζαχαράκη, του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Στράτου Σιμόπουλου και του βουλευτή Χαλκιδικής κ. Γιώργου Βαγιωνά. 

Αναμνηστική φωτογραφία από τον τελικό του φετινού SUP Free Hackathon στο Sani Resort

Ποια όμως είναι η ιδέα του Eco Cup και πώς ακριβώς λειτουργεί το mobile app που διακρίθηκε στον διαγωνισμό;

Ο Γιώργος Αντωνόπουλος (Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., με μεταπτυχιακές σπουδές στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες στο Τμήμα Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου), η Κατερίνα Κατσαούνη (Περιβαλλοντολόγος, Πανεπιστημίου Αιγαίου), ο Θανάσης Κουκούλης (Περιβαλλοντολόγος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψηφιακη Καινοτομια & Νεοφυή Επιχειρηματικότητα, Πανεπιστήμιο Αιγαίου & Ε.Μ.Π) και ο Γιάννης Μπράντ-Ιωαννίδης (Προγραμματιστής, Πληροφορική ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διαδραστικές Τεχνολογίες Υλικού & Λογισμικού, ΑΠΘ) μίλησαν στην ATHENS VOICE για την καινοτόμα ιδέα τους, που τους χάρισε την πρωτιά στον επιτυχημένο διαγωνισμό της εταιρείας τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy.

Η γνωριμία και η χημεία που έκανε τη διαφορά
Ο Γιώργος με τον Θανάση γνωρίζονταν από ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα εκπαιδευτών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όσο ο Γιώργος παρακολουθούσε το μεταπτυχιακό του στο Τμήμα Περιβάλλοντος, ο Θανάσης παρακολουθούσε το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του. Στην συνέχεια η Κατερίνα άρχισε να φοιτά στο Τμήμα Περιβάλλοντος όπου από το πρώτο εξάμηνο συνείσφερε ως εθελόντρια σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης ανακύκλωσης του Πανεπιστημίου στο οποίο συμμετείχε και ο Θανάσης. Κάπως έτσι, γνωρίστηκε και η Κατερίνα με τον Γιώργο. Τα δύο κοινά σημεία ήταν: πρώτον, το έντονο πάθος για το περιβάλλον, και δεύτερον, το μεράκι για την πράσινη επιχειρηματικότητα. Έτσι δημιουργήθηκε το ECOCup. Ωστόσο υπήρξε μια σοβαρή “έλλειψη”, αυτή του προγραμματιστή. Ο Γιάννης με την Κατερίνα είναι παιδικοί φίλοι και έπειτα από την διάκρισή του ECOCup στο SUP FREE Hackathon, 11-13 Δεκεμβρίου 2020, ο ίδιος εκδήλωσε ενδιαφέρον και θέλησε να γίνει επίσημα μέλος της ομάδας, όπως και έγινε.

Πότε καταλήξατε στην ιδέα του EcoCup;
Ο αρχικός προβληματισμός μας για το ευρύτερο ζήτημα των πλαστικών μιας χρήσης, δημιουργήθηκε κοντά στα τέλη του 2018. Ζώντας αλλά και σπουδάζοντας σε ένα νησί, την Λέσβο, παρατηρήσαμε όλοι το έντονο πρόβλημα των πλαστικών αλλά και χάρτινων ποτηριών μιας χρήσης, κυρίως στις θάλασσες. Έτσι, με αφορμή ένα συνέδριο με θέμα την κυκλική οικονομία στις έξυπνες πόλεις, ψάξαμε να βρούμε την άκρη του νήματος ώστε να προσπαθήσουμε να δώσουμε την δική μας λύση στο πρόβλημα. Η ιδέα αναδιαμορφώθηκε αρκετές φορές. Ωστόσο η πρώτη υλοποίηση του ECOCup πραγματοποιήθηκε στο SUP Free Hackathon, τον περασμένο Δεκέμβρη.

Περιγράψτε μας περιληπτικά πως θα λειτουργήσει η εφαρμογή.
Ουσιαστικά είναι μια εφαρμογή, που στοχεύει στην αποφυγή χρήσης ποτηριών μιας χρήσης και απευθύνεται σε επιχειρήσεις παροχής ροφημάτων αλλά και αγοραστές ροφημάτων. Το ECOCup επιβραβεύει το χρήστη κάθε φορά που χρησιμοποιεί το δικό του ποτήρι πολλαπλών χρήσεων δίνοντάς του εκπτώσεις & οικολογικά δώρα, βοηθάει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τα έξοδά τους και να διαφημιστούν ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και των δύο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ECOCup. (@ecocupgr)

Για καταναλωτές:

  • Κατεβάζεις δωρεάν την εφαρμογή & εντοπίζεις την κοντινότερη συμβεβλημένη επιχείρηση
  • Πηγαίνεις στην επιχείρηση με το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι σου & το κινητό σου
  • Σκανάρεις το QR Code της επιχείρησής σου απολαμβάνοντας εκπτώσεις.

Για επιχειρήσεις:

  • Κατεβάζεις δωρεάν την εφαρμογή & κάνεις εγγραφή με τα στοιχεία της επιχείρησής σου
  • Η επιχείρησή σου εμφανίζεται απευθείας στον χάρτη του δικτύου προσελκυοντας νέους πελάτες
  • Προσφέρεις μια εθελοντική έκπτωση σε αυτούς που παίρνουν το ρόφημά τους στο δικό τους επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι
  • Τέλος, καταγράφεται το ισοδύναμο παραγωγής του κάθε ποτηριού που έχει εξοικονομηθεί (πχ δέντρα, λίτρα νερού) τόσο στο προφίλ του καταναλωτή όσο και στο προφίλ της επιχείρησης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ECOCup. (@ecocupgr)

Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο στον διαγωνισμό;
Η συμμετοχή μας στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης απαιτούσε αρκετή αφοσίωση & πρόοδο κάθε εβδομάδα, ώστε να ολοκληρώνονται εγκαίρως τα προαπαιτούμενα tasks. Ήταν ένας διαγωνισμός αντοχής & συνεχούς βελτίωσης, δεν υπήρχαν πολλές στιγμές χαλάρωσης, ωστόσο καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και οι κόποι μας ανταμείφθηκαν.

 

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο #echaritygr ΕΔΩ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: