Τσεχία | Ανακαλύφθηκε κτίσμα 7000 ετών, πιο αρχαίο από Στόουνχεντζ και πυραμίδες

Spread the love

Μεγάλη κατασκευή ηλικίας 7000 ετών ανακαλύφθηκε στην #Τσεχία. Οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για σπουδαία ανακάλυψη που προέρχεται από τη Λίθινη Εποχή και υπολογίζεται πως είναι αρχαιότερη από #Στόουνχεντζ ακόμη και τις #πυραμίδες της #Αιγύπτου.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι από τα πιο παλαιά αρχαιολογικά ευρήματα ήταν η πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο, η οποία κατασκευάστηκε το 2.600 π.Χ., και το Στόουνχετζ στην Αγγλία, το οποίο υπολογίζεται πως κατασκευάστηκε μεταξύ 3.000 και 2.000 π.Χ. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η νέα αυτή νεολιθική κατασκευή κοντά στην Πράγα κατασκευάστηκε κάπου μεταξύ του 4.900 και 4.600 π.Χ.

Σχεδόν 7.000 χρόνια πριν, κατά την Εποχή του Λίθου, μια τοπική αγροτική κοινότητα πιθανώς ζούσε σε αυτό το κυκλικό κτίριο, αν και ο πραγματικός σκοπός του είναι άγνωστος.
Και ενώ «είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε για τους ανθρώπους που κατασκεύαζαν αυτό το κτίριο», είναι ξεκάθαρο ότι κατασκευάστηκε μεταξύ  του 4900 π.Χ. και του 4400 π.Χ., δήλωσε στο Live Science σε ένα email ο Γιάροσλαβ Ρίντκι, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών (IAP).

Οι ερευνητές έμαθαν για πρώτη φορά για την ύπαρξη του Roundel στη δεκαετία του 1980, όταν οι εργάτες έβαζαν αγωγούς αερίου και νερού, σύμφωνα με το Radio Prague International, αλλά η τρέχουσα ανασκαφή αποκάλυψε για πρώτη φορά ολόκληρη της κατασκευής.

Είναι σχεδόν 55 μέτρα σε διάμετρο και είχε τρεις σειρές ξύλινων τειχών. Το ενδιαφέρον όμως είναι πως είχε και τάφρους γύρω του.

Στις ανασκαφές τους στην περιοχή οι αρχαιολόγοι βρήκαν, επίσης, στις τάφρους απομεινάρια κεραμικής, κόκκαλα ζώων και πέτρες. Σύμφωνα με την ιστορία, τέτοιου είδους οικισμοί περιείχαν μεγάλα, ορθογώνια κτήρια που στέγαζαν 20-30 ανθρώπους το καθένα.

Επειδή οι δύο είσοδοι του οικισμού αντιστοιχούν με την ανατολή και τη δύση κατά το χειμερινό και το θερινό ηλιοστάσιο, μία εξήγηση είναι πως τα χρησιμοποιούσαν ως παρατηρητήριο ή ημερολόγιο, ενώ οι αρχαιολόγοι υποπτεύονται πως οι τάφροι εξυπηρετούσαν πολλαπλούς σκοπούς, όπως πραγματοποίηση ιεροτελεστιών ή ως κέντρο εμπορίου.

Το μέγεθος τέτοιων οικισμών είναι άκρως εντυπωσιακό, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που τα έχτιζαν είχαν μόνο λίθινα εργαλεία. Οι κατασκευές αυτές εξαφανίστηκαν ξαφνικά μετά από τρεις αιώνες, με τους αρχαιολόγους να μην καταλαβαίνουν ακόμα γιατί εγκαταλείφθηκαν. Περίπου το 1/4 αυτών των κατασκευών βρίσκονται στην Τσεχία και περαιτέρω έρευνα ίσως να λύσει το μυστήριο.

 

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση