Το ΚΑΣ υπογράφει για “φυτευτούς” ιδιώτες στου Φιλοπάππου

Spread the love

Και με τη βούλα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που στη συνεδρίαση της Τρίτης ενέκρινε ομόφωνα το πλαίσιο των εργασιών για την ανάπλαση, την αποκατάσταση και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Δυτικών Λόφων της Ακρόπολης, δρομολογείται η είσοδος της Ανώνυμης Εταιρείας “Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πάρκο” στην Πνύκα και του Φιλοπάππου. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, “προωθείται η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Αθηναίων και της εταιρείας ΟΤΑ “Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πάρκο Α.Ε.”, με αντικείμενο την Ανάπλαση, αποκατάσταση και ανάδειξη των Δυτικών Λόφων Ακρόπολης'”.

Το θέμα απασχολεί τη δημόσια σφαίρα από τον Μάρτιο του 2020, όταν αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση κατέθεσε προς ψήφιση πλέον στον νόμο 4674/2020 τροπολογία με την οποία συστάθηκε η ανώνυμη εταιρεία ΟΤΑ με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.» και σκοπό καταρχάς τη διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου επ’ αμοιβή κατόπιν σύμβασης με τον Δήμο Αθηναίων. Παρά τις έντονες αντιδράσεις, τότε, και από την αξιωματική αντιπολίτευση και από κινήσεις πολιτών και άλλους φορείς, η τροπολογία ψηφίστηκε στη Βουλή και σήμερα, έναν χρόνο μετά, το υπουργείο Πολιτισμού εκχωρεί ουσιαστικά σε ιδιώτες τη διαχείριση του Φιλοπάππου, ενός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και τοπόσημου του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, τον Μάιο του 2020, είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον τότε υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, επισημαίνοντας την ανομία της ρύθμισης που ενσωμάτωσε η κυβέρνηση στον νόμο 4674/2020. Μπροστά στη σημερινή εξέλιξη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κάνει λόγο για “χυδαία ιδιωτικοποίηση”.

Δηλώνει χαρακτηριστικά στην ΑΥΓΗ: “Παίρνουν τις αρμοδιότητες από το ΥΠΠΟΑ, τις εκχωρούν σε εταιρείες Α.Ε. υπό την ευθύνη και διαχείριση άλλου φορέα, του Δήμου Αθηναίων, σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, πράγμα που απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία, και η υπουργός επιχαίρει. Σηκώνουμε πλέον τα χέρια ψηλά, ωστόσο, ως κινήσεις πολιτών και ως ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί αυτή η χυδαία ιδιωτικοποίηση”.

Και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ είχε πάρει θέση τότε, ζητώντας την απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας, καθώς διέβλεψε, και από την πλευρά του, την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όπως επισημαίνει τώρα στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρός του, Δέδες Λιόνης, “δυστυχώς, για ακόμα μία φορά επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις μας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την πολιτιστική διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων είναι μονοσήμαντα προσανατολισμένο στην εκχώρηση του δημόσιου χαρακτήρα των μνημείων, αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων σε ιδιώτες. Είτε άλλες φορές με τον μανδύα των δωρεών – χορηγιών, που συνιστούν συνιδιοκτησία της Ακρόπολης με ιδιωτικά πολιτιστικά ιδρύματα, είτε με τον μανδύα της σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων με φορείς για την “ανάπτυξη” και “αξιοποίηση” του πολιτιστικού μας αποθέματος”. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι, “την ίδια στιγμή, η Αρχαιολογική Υπηρεσία στενάζει από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, που αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, και έτσι δημιουργείται το άλλοθι για να αιτιολογηθούν πολιτικές αποφάσεις που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον”.



Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, “εμμένει στη θέση που διατύπωσε από τον Μάρτιο του 2020, ότι ο Λόφος Φιλοπάππου θα λειτουργεί με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα μπορεί ακόμα και να εκμισθώνει τους χώρους σε τρίτους” υπενθυμίζοντας ότι “ο Λόφος Φιλοπάππου είναι αρχαιολογικός χώρος, η διαχείρισή του υπάγεται στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου και δεν έχει προηγηθεί κανενός είδους διαβούλευση για το θέμα αυτό”.

Το υπουργείο Πολιτισμού ωστόσο προχωράει ακάθεκτο προς την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, στόχος της οποίας, όπως υποστηρίζει, είναι “η προστασία και ανάδειξη των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου, η ασφάλεια επισκεπτών και μνημείων, η βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών του, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η αρμονική ένταξή του στο αρχαιολογικό τοπίο, η εξάλειψη των παραγόντων επικινδυνότητας (πυρκαγιά, κατολισθήσεις, επισφαλή σημεία διαδρομών, παραβατικότητα)”, ενώ το έργο υπολογίζεται να διαρκέσει τέσσερα χρόνια.

Ο αρχαιολογικός χώρος των λόφων Πνύκας, Νυμφών και Μουσών – Φιλοπάππου (Δυτικών Λόφων), έκτασης 650 περίπου στρεμμάτων, εντάσσεται στους ενοποιημένους περί την Ακρόπολη αρχαιολογικούς χώρους (ΦΕΚ 387/Β/5.7.1983) και στη ζώνη προστασίας (buffer zone) της Ακρόπολης ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Συμπεριλαμβάνεται επίσης στον Κατάλογο των Μνημείων της Ακρόπολης και των πέριξ αυτής Αρχαιολογικών Χώρων, που έχουν λάβει το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Heritage Label).

Περιλαμβάνει δε σημαντικές αρχαιότητες, μεταξύ των οποίων το συγκρότημα της Εκκλησίας του Δήμου της αθηναϊκής δημοκρατίας (Πνύκα), το Διατείχισμα, οικιστικά κατάλοιπα των αρχαίων Δήμων Μελίτης και Κοίλης, την αρχαία οδό Κοίλης, το μνημείο του Φιλοπάππου, κατάλοιπα των ιερών Μουσαίου και Νυμφών, Πανός και Διός, τις «Φυλακές Σωκράτους» και τα «Κιμώνεια Μνήματα», νεκροταφεία γεωμετρικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, βυζαντινά – μεταβυζαντινά ναΰδρια (Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, Αγίας Μαρίνας, Αγίου Κωνσταντίνου) και τα χαρακτηρισμένα ως νεώτερα μνημεία μοναδικά έργα του Δημήτρη Πικιώνη (λιθόστρωτα, αναπαυτήριο, άνδηρα, πράσινο) και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ενώ σχεδόν επιφανειακά εντοπίζεται πλήθος αρχαιοτήτων, όπως είναι φυσικό για τη θέση του συγκεκριμένου χώρου, σε άμεση γειτνίαση με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και την Αρχαία Αγορά.

Με πληροφορίες ΑΥΓΗ | TvXS.gr

Απάντηση