/

ΟΧΙ | Ένα από τα fakenews του 1940. | O Mεταξάς είπε “Λοιπόν έχουμε πόλεμο”

Spread the love

Στο #eftalivegr αγαπάμε την έρευνα και την αλήθεια. Έτσι #σήμερα, με αφορμή την Επέτειο 82 ετών από την ημέρα που η Ελλάδα κι ο Ελληνικός λαός σύσσωμος ύψωσαν σημαία αντίστασης στον Ιταλικό φασιστικό στρατό του #Μουσολίνι, το να βάζουμε τα γεγονότα στη διάσταση που τους αξίζουν, είναι χρέος της δημοσιογραφίας. Το #ΟΧΙ δεν προφέρθηκε ποτέ από το στόμα του Ιωάννη Μεταξά. Αντιθέτως, καταγράφηκε ως τίτλος σε κύριο άρθρο της εφημερίδας “Ελληνικό Μέλλον” του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940.

Πρόσωπα της σημαντικής στιγμής της έκφρασης άρνησης με πατριωτικό καθήκον και σθένος από πλευράς του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά, ήταν ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός κι ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι. Το ρολόι έδειχνε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα και το ημερολόγιο έγραφε 28 Οκτωβρίου του 1940. Την πόρτα του μεγάρου περνούσε ο Ιταλός Πρέσβης, απεσταλμένος από την τότε Ιταλική Κυβέρνηση, μεταφέροντας τελεσίγραφο, το οποίο και επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά.

Το τελεσίγραφο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Ο ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή:

«Μόλις καθίσαμε, του είπα ότι η κυβέρνησή μου μού είχε αναθέσει να του κάνω μία άκρως επείγουσα ανακοίνωση και χωρίς άλλα λόγια του έδωσα το κείμενο. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Τα χέρια που κρατούσαν το χαρτί έτρεμαν ελαφρά, και μέσα από τα γυαλιά έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν όπως συνήθιζε όταν ήταν συγκινημένος. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο και μου είπε με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή φωνή: «Alors, c’est la guerre!» (λοιπόν έχουμε πόλεμο) .Τού απάντησα ότι η ιταλική κυβέρνηση ήλπιζε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν τα αιτήματά της και θα άφηνε να περάσουν ελεύθερα τα ιταλικά στρατεύματα τα οποία θα άρχιζαν τις μετακινήσεις τους στις 6 το πρωί. Ο Μεταξάς με ρώτησε τότε πως θα μπορούσα να σκεφτώ ότι ακόμα και αν είχε πρόθεση να ενδώσει θα του ήταν δυνατόν μέσα σε τρεις ώρες να λάβει τις διαταγές του βασιλιά και να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για την ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων».

Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ».

Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας Ελληνικό Μέλλον’ του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940.

Ακολούθως υιοθετήθηκε ως σύνθημα, και από άλλες εφημερίδες, και για ακόλουθες περιστάσεις, όπως το εξώφυλλο της εφημερίδας Η Βραδυνή, στις 6 Απριλίου 1941 με αφορμή την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα.

Στις 5.30 τα ξημερώματα, ξεκινούσε πλέον ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με την αιφνιδιαστική εισβολή (το τελεσίγραφο όριζε ότι η επίθεση θα ξεκινούσε στις 6 π.μ.) των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη εισήλθε στον πόλεμο. Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατήγαγε εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.

Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γίνεται στη Θεσσαλονίκη, η επίσημη εορτή με κάθε λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου. Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την ελληνική σημαία.

Δεν αποδυναμώνεται σαφώς η σημασία του ΟΧΙ μέσα από την ιστορική μας αυτή αναφορά κι επανατοποθέτηση των γεγονότων. Η άρνηση της Ελλάδας για συναίνεση εκ στόματος του τότε Πρωθυπουργού του Ελληνικού Βασιλείου, Ιωάννη Μεταξά, σαφώς αποδεικνύει την μονολεκτική αποκατάσταση της προσωπικής του τοποθέτησης με το “Λοιπόν, έχουμε πόλεμο”. 

 

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ | Αρχείο του Κράτους 

Απάντηση