Παντεσπάνι θα πληρώνουμε το #ψωμί, λόγω ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ομοσπονδίας Αρτοποιών. Ήδη λουκέτο έχουν βάλει 204 αρτοποιεία και κινδυνεύουν να κατεβάσουν ρολά άλλοι 2.160 φούρνοι. Σύμφωνα με τον κλάδο, έχει χαθεί μισό δις ευρώ από τον τζίρο της βιοτεχνικής αρτοποιίας. Βολές και κατά #Σκρέκα για αδιαφορία σχετικά και με τη μείωση #ΦΠΑ στην πώληση.
Τσουνάμι… λουκέτων κινδυνεύει να συμπαρασύρει τις επιχειρήσεις της βιοτεχνικής αρτοποιίας που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με υπέρογκες αυξήσεις στα κόστη των πρώτων υλών αλλά και των λειτουργικών εξόδων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος, έκανε λόγο για νέες ανατιμήσεις στο ψωμί, τις οποίες χαρακτήρισε αναπόφευκτες.
Σε κίνδυνο 2.160 φούρνοι
Από την αρχή του 2022 έχει χαθεί περί το μισό δισ. ευρώ από τον τζίρο των φούρνων και ήδη 204 αρτοποιεία έχουν κλείσει οριστικά, ενώ αυτή την περίοδο περίπου το 15% των αρτοποιών (σ.σ. 2.160 επί συνόλου 14.400 φούρνων που δραστηριοποιούνται στη χώρα) συσσωρεύουν ζημιές ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος σε συνέντευξη Τύπου.
«Είναι πάρα πολλοί που σκέφτονται είτε να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους είτε να βάλουν οριστικά λουκέτο», τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως τα περισσότερα χρέη των αρτοποιών είναι προς το δημόσιο.
Αβάσταχτες οι αυξήσεις στην ενέργεια
Ο λόγος πίσω από το φαινόμενο των λουκέτων στα αρτοποιεία «πρώτη φορά στα χρονικά για οικονομικούς λόγους» είναι, σύμφωνα με πρόεδρο της Ομοσπονδίας, το λειτουργικό κόστος που έχει διπλασιαστεί, με βασικότερο συντελεστή το κόστος ενέργειας.
Όπως είπε ο λογαριασμός του ηλεκτρικός ρεύματος για ένα μέσο αρτοποιείο τον φετινό Οκτώβριο θα είναι 5.914 ευρώ όταν τον Σεπτέμβριο ήταν 3.562 ευρώ και το καλοκαίρι του 2021 για τις ίδιες Kwh ήταν 1.980 ευρώ.
Την ίδια ώρα σχεδόν διπλάσιο είναι το κόστος του πετρελαίου. Από 1.438 ευρώ που πλήρωνε ένα αρτοποιείο τον Σεπτέμβριο του 2021 για 1.000 λίτρα πετρέλαιο, τον Οκτώβριο εφέτος η τιμή έχει αγγίξει τα 2.024 ευρώ, ενώ το κόστος για το φυσικό αέριο από 870 ευρώ το καλοκαίρι του 2021 έφθασε τα 2.600 ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Επίσης το πέλλετ από 335 ευρώ ο τόνος τον Σεπτέμβριο του 2021 έφτασε σήμερα στα 870 ευρώ.
Βολές κατά Σκρέκα και προμηθευτών ενέργειας
Πολλοί προμηθευτές δεν πιστώνουν την επιδότηση σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ενώ το ύψος της κρατικής επιδότησης είναι διαφορετικό από αυτό που έχει δεσμευτεί ο υπουργός, όπως ειπώθηκε.
Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο υπογράμμισε ο πρόεδρος των αρτοποιών η επιδότηση είναι στα 23 λεπτά ανά KWh όταν η χρέωση είναι από 54 – 59,60 λεπτά. Δηλαδή η χρέωση θα είναι 35 -36 λεπτά ανά KWh ενώ η διαβεβαίωση του υπουργού ήταν ότι δεν θα υπερβεί τα 18 λεπτά.
«Ήμασταν καλύτερα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής» τόνισε ο ίδιος.
Διπλάσιες τιμές στο ψωμί
«Για να καλυφθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται και οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η τιμή του ψωμιού θα έπρεπε να διπλασιαστεί» ανέφερε ο κ. Μούσιος.
«Μπορεί όμως να διπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού; Ποιος θα αγοράσει;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.
Κάποιες μικρές αυξήσεις είναι αναπόφευκτες, όπως είπε, αλλά συμπλήρωσε ότι ο φούρνος της γειτονιάς δεν είναι σούπερ-μάρκετ που μπορεί να αλλάζει τις τιμές σε καθημερινή βάση.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν υπάρξει δύο κύματα ανατιμήσεων τον Νοέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 συνολικού ύψους 15%-16%, με το ψωμί από 2,60 – 2,70 ευρώ το κιλό να έχει φτάσει 3 – 3,10 ευρώ. Μάλιστα ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις που καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat δεν είναι ψευδείς, καθώς συμπεριλαμβάνουν και τις αυξήσεις στα προϊόντα των αρτοβιομηχανιών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
Άμεση παρέμβαση της πολιτείας
Για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους λειτουργίας οι αρτοποιοί ζητούν να υπάρξει άμεση παρέμβαση της πολιτείας σε τρία σημεία:
- Αύξηση της κρατικής επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια.
- Μείωση ΕΦΚ στο πετρέλαιο
- Μείωση ΦΠΑ στο ψωμί στο 6% από 13%.
Στα 2 δισ. ο τζίρος των αρτοποιείων
Από την αρχή του 2022 ο τζίρος των 14.400 βιοτεχνικών αρτοποιείων ανά την Ελλάδα, που απασχολούν 80.000 άμεσα εργαζόμενους και 70.000 έμμεσα εργαζόμενους, έχει υποχωρήσει κατά 20%, ποσοστό που στο σύνολο του έτους μεταφράζεται με απώλειες 500 εκατ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή ο συνολικός τζίρος των φούρνων αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.
Επιπλέον όπως σημειώθηκε, οι επενδύσεις στη βιοτεχνική αρτοποιεία υπερβαίνουν την τελευταία 20ετία τα 3,5 δισ. ευρώ καθώς μια εγκατάσταση κοστίζει 50.000 – 250.000 ευρώ και έχουν γίνει με ίδια κεφάλαια.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ | OT.gr