#Κουλροφοβία λοιπόν, και μετά την #τρυποφοβία που αναπτύξαμε στην #ΥΓΕΙΑ του #eftalivegr, ελάτε να μάθουμε τι είναι η φοβία των #κλόουν και πως εκφράζεται;
Σας έχει τύχει να τρομάζετε ενώ παρακολουθείτε μια ταινία με έναν κλόουν δολοφόνο; Αυτό είναι ένα άλλο πλαίσιο που θα το αναπτύξουμε και παρακάτω… Η κουλροφοβία, είναι μια φοβία που προκαλείται από την ψυχολογική φοβία απέναντι σε έναν κλόουν, ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρα και προκαλείται από βαθύ πανικό και έντονα συναισθήματα. Ο τρόμος όμως από τη θέαση και παρακολούθηση μιας ταινίας που φιλοξενεί και έναν χαρακτήρα κλόουν δολοφόνο, είναι ένα πλαίσιο φοβίας φευγαλέο και περιορίζεται σε μια ταινία 120 λεπτών.
Οι τρομακτικές απεικονίσεις των κλόουν στην πιο δημοφιλή ψυχαγωγία όπως αυτή των θρίλερ, έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες πως είναι εικόνες που έχουν συμβάλει άμεσα σε αυξημένες περιπτώσεις έντονου φόβου και φοβίας στη θέασή τους.
Από την άλλη, η κουλροφοβία δεν έχει επίσημη διάγνωση στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, ενώ το ίδιο το εγχειρίδιο καθοδηγεί τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας στη διάγνωση της φοβίας.
Τρυποφοβία | Νιώθεις άγχος ή φόβο με μια φράουλα ή κι ένα σουρωτήρι;
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι, όπως και κάθε άλλη φοβία, η κουρλοφοβία έρχεται με τα δικά της συγκεκριμένα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα, όπως:
- ναυτία
- πανικός
- ανησυχία
- εφίδρωση
- ξηροστομία
- συναισθήματα τρόμου
- δυσκολία στην αναπνοή
- αυξημένος καρδιακός παλμός
- έντονα συναισθήματα, όπως ουρλιαχτά, κλάμα
Φόβος στους κλόουν – Το “γιατί”…
Η φοβία, ως συνθήκη, προέρχεται συχνά από διάφορες πηγές – συνήθως από ένα βαθύ τραυματικό και τρομακτικό γεγονός. Ωστόσο, όμως υπάρχουν και “ορφανοί” φόβοι, αυτοί που όσο και αναζητήσουμε τις ρίζες τους, δεν θα εντοπιστούν και έτσι δεν γνωρίζουμε γιατί πραγματικά φοβόμαστε τόσο έντονα μια κατάσταση.
Που εδράζεται η κουλροφοβία όμως;
Σύμφωνα με έρευνα, η κουλροφοβία προκαλείται από ένα πλήθος αιτιών όπως οι παρακάτω:
- Ταινίες τρόμου. Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των τρομακτικών κλόουν στις ταινίες και των ανθρώπων που τους φοβούνται έντονα. Η θέαση τρομακτικών ταινιών με κλόουν σε τρυφερή ηλικία μπορεί να έχει αντίκτυπο στη μετέπειτα ζωή.
- Τραυματικές εμπειρίες. Μια εμπειρία που περιλαμβάνει μια στιγμή με έναν κλόουν όπου παραλύσατε από τρόμο ή δεν μπορούσατε να ξεφύγετε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τραυματική. Ο εγκέφαλος και το σώμα σας θα συνδεθούν και από εκείνο το σημείο θα προσπαθούν να ξεφύγουν από οποιαδήποτε κατάσταση τους περιλαμβάνει.
- Κληρονομική φοβία. Αυτό είναι λίγο λιγότερο συνηθισμένο, αλλά είναι πιθανό να έχετε αντιγράψει τη φοβία ενός αγαπημένου προσώπου στη νεαρή σας ηλικία. Στα παιδικά μας χρόνια μαθαίνουμε κανόνες για τον κόσμο από τους γονείς μας και από τους σημαντικούς άλλους, οπότε βλέποντας τη μαμά μας ή τον μεγαλύτερο αδελφό μας να φοβούνται τους κλόουν μπορεί να μας οδηγήσει να τους φοβόμαστε.
Άνοια | 25 γραμμάρια από αυτά τα κρεατικά την αυξάνουν κατά 44%
Πως γίνεται η διάγνωση της κουλροφοβίας
Τις περισσότερες φοβίες, τις διαγιγνώσκουν οι πάσχοντες από την προσωπική τους συζήτηση και θεραπευτική συνεδρία με τον θεραπευτή ή τον επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ο θεραπευτής, εν συνεχεία, συμβουλεύεται τις διαγνωστικές οδηγίες για τη συγκεκριμένη φοβία προκειμένου να αποφασίσει την καλύτερη θεραπεία.
Στην περίπτωση της κουλροφοβίας τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Επειδή δεν αναφέρεται ως επίσημη φοβία στο DSM-5, ίσως χρειαστεί να συζητήσετε τον φόβο σας με τον θεραπευτή σας καθώς και τους τρόπους με τους οποίους φαίνεται να επηρεάζει τη ζωή σας. Συζητήστε τι συμβαίνει στο μυαλό και το σώμα σας – για παράδειγμα, δύσπνοια, ζάλη, πανικό ή άγχος. Μόλις ο θεραπευτής σας κατανοήσει την εμπειρία σας, μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να βρει έναν τρόπο θεραπείας και διαχείρισης της φοβίας σας.
Πως σκας το “μπαλόνι” – Αντιμετώπιση της κουλροφοβίας
Οι περισσότερες φοβίες αντιμετωπίζονται με συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμάκων.
- Ψυχοθεραπεία
Η ψυχοθεραπεία είναι ουσιαστικά το βασικό εργαλείο θεραπείας οποιασδήποτε φοβίας. Για φοβίες όπως η κουλροφοβία πιθανότατα θα χρησιμοποιήσετε έναν από τους παρακάτω τύπους ψυχοθεραπείας:
- Θεραπεία έκθεσης. Αυτός ο τύπος θεραπείας είναι ακριβώς ό,τι ακούγεται: Είστε εκτεθειμένοι σε αυτό που φοβάστε σε ένα μη απειλητικό και ασφαλές περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση, ο θεραπευτής σας μπορεί να σας δείξει την εικόνα ενός κλόουν και να συζητήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούνται, ενώ μαζί του θα προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους για να μειώσετε και να διαχειριστείτε την έντασή τους.
- Γνωστική – συμπεριφοριστική θεραπεία. Η CBT επικεντρώνεται στην αλλαγή της σκέψης και των προτύπων γύρω από συγκεκριμένες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, μπορείτε να συνεργαστείτε με τον θεραπευτή σας για να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης για ό,τι σας τρομάζει, μέχρι αυτή να είναι πιο θετική ή ουδέτερη.
Φαρμακευτική αγωγή
Τα φάρμακα αποδίδουν καλύτερα σε συνδυασμό με την τακτική θεραπεία ομιλίας κατά τη θεραπεία της φοβίας σας με ψυχοθεραπεία. Μερικοί τύποι φαρμάκων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη θεραπεία σας είναι:
- Β-αποκλειστές. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται για την υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς οι β-αποκλειστές προκαλούν τον καρδιακό παλμό να χτυπά πιο αργά. Σε περιπτώσεις που έχετε πανικό μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο ήρεμοι και χαλαροί.
- Ηρεμιστικά. Αυτός είναι ένας άλλος τύπος συνταγογραφούμενου φαρμάκου που μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο χαλαροί. Βέβαια, τα ηρεμιστικά μπορούν να οδηγήσουν σε εξάρτηση και έτσι δεν είναι συνήθως θεραπεία πρώτης γραμμής για το άγχος ή τη φοβία.
Με πληροφορίες από το health4u.gr