Η Εύα, το μήλο και η… θυσία της Αριάδνης

Spread the love

Αν ήταν να κρατήσω μια εικόνα από το 2022 θα ήταν εκείνη με το παιδί της #Καϊλή, την τραγική εκείνη εικόνα όπου το παιδάκι τρέχει να συναντήσει τη φυλακισμένη μάνα του. Και είναι τραγική εικόνα όχι από την άποψη μιας κλισέ έκφρασης αλλά επειδή απλώς είναι αφύσικο. Διότι συνήθως οι μάνες και οι πατεράδες είναι εκείνες και εκείνοι που τρέχουν να συναντήσουν τα  παιδιά τους στη φυλακή.

Αν είναι κάποιος που πληρώνει την υπόθεση του Qatargate, σίγουρα είναι αυτό το παιδάκι. Με το μπουφανάκι του να περπατά γρήγορα σε έναν διάδρομο φυλακής για να πάει να συναντήσει την φυλακισμένη μάνα του, που δεν της αρκούσε ο μισθός της ευρωβουλευτή και της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μπλέχτηκε σε ένα οικονομικό σκάνδαλο για το οποίο όπως δήλωσε η ίδια στην πρώτη κατάθεσή της στον Βέλγο «δεν μπορώ να  εξηγήσω τα χρηματικά ποσά στο σπίτι μου. Το έκανε ο άντρας μου».

Δηλώσεις πολύ κατώτερες των περιστάσεων, πολύ φτωχές σε σχέση με τις δηλώσεις που έκανε υπέρ της εργασιακής μεταρρύθμισης του Κατάρ. Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η Εύα Καϊλή είχε χαρακτηρίσει  το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» παρά τους περίπου 6.500 νεκρούς εργάτες μόνο για τα έργα του Μουντιάλ…

Η πανδημία της εμμονής που πάει να γίνει ψύχωση.

Οφείλουμε σαφώς να αναγνωρίσουμε τα «αντανακλαστικά» της βελγικής αστυνομίας κατά της διαφθοράς και φυσικά τον τρόπο που λειτουργεί η βελγική δικαιοσύνη. Διότι, αν αυτή η υπόθεση  γινόταν στην Ελλάδα, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Θα περνούσε από επιτροπή σε επιτροπή, από εξεταστική σε εξεταστική και στο τέλος θα έμπαινε στο αρχείο. 

Έτσι, ίσως, ΙΣΩΣ αντί για το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μαργαρίτη Σχοινά κατά τη διάρκεια του πρωτοχρονιάτικου δείπνου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου πριν λίγες μέρες, να είχαμε τη χαρά και την τιμή να βλέπαμε την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μας μιλά για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, τις ευκαιρίες ανάπτυξης της μικρομεσαίας επιχείρησης και τα μέσα στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Όμως, δεν την είδαμε,  αφού καθαιρέθηκε στις 13 Δεκεμβρίου από αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κάποιοι στα πηγαδάκια εκείνης της βραδιάς στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του ΒΕΘ λέγανε ότι «η Καϊλή τελείωσε».

Qatargate | Βαθύ λαρύγγι Ο Παντσέρι για να γλιτώσει με ένα χρόνο φυλακή

Νωρίτερα, την Καϊλή «τελείωσαν» όσοι την στήριξαν και τη διαμόρφωσαν. Τέσσερις μέρες μετά την καθαίρεσή της από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο μέντοράς της, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι «“Πρόκειται για τραγική υπόθεση. Αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά. Λυπάμαι βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή”.

Την ίδια ώρα, και άλλοι στυλοβάτες της εκ Θεσσαλονίκης δήλωναν ότι έχουν πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν από το να μιλήσουν για το πώς και γιατί ένα κορίτσι που αντικειμενικά τα είχε όλα, μπλέχτηκε σε ένα τέτοιο σκάνδαλο που δυσφημεί την Ελλάδα διεθνώς.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της η Daily Mail αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή «ήταν το glamour girl της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώην τηλεπαρουσιάστρια, που η αγάπη της για την πολιτική την έκανε αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε ηλικία, μόλις, 44 ετών».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Εύα Καϊλή έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, έναν Ιταλό σύντροφο, ένα πολυτελές lifestyle και μια κόρη 18 μηνών. Έκανε παρέα με άτομα, όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και είχε αρχίσει να αποκτά δύναμη και επιρροή.»

Με λίγα λόγια είχε τον κόσμο στα πόδια της» συμπληρώνει με  έκπληξη ο δημοσιογράφος που επιμελείται το αφιέρωμα. Η ίδια είχε αναρτήσει στο λογαριασμό της στα social media φωτογραφία από την επίσκεψή της στο νησί Νέκερ του Βρετανού μεγιστάνα Ρίτσαρντ Μπράνσον το 2017. Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο οι δυο τους φαίνονται να απολαμβάνουν  το εξωτικό ποτό τους.

Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για τη ρήξη της Καϊλή με τον τότε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου αλλά και στην «κοτσάνα» που ξεστόμισε η ίδια και προκάλεσε σάλο στα social media όταν είχε πει πως οι κομμουνιστές δολοφόνησαν τον παππού της…

Η Καϊλή το 2020  γνώρισε τον Ιταλό σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, που εργαζόταν  ως σύμβουλος για θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στην Ευρωβουλή. Μαζί απέκτησαν την 18 μηνών Αριάδνη, το πραγματικό θύμα της όλης ιστορίας…

Μετά την απόλυτη χλιδή, δύναμη και εξουσία, η Καϊλή ζει την απόλυτη πτώση της.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο  κορυφαίος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί έγραψε: «Η διεφθαρμένη αρχιμαζορέτα, ”βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων”, λάμβανε τις δωροδοκίες της σε μετρητά -δολάρια και ευρώ- και όχι σε άχρηστα κρυπτονομίσματα. Η απόλυτη υποκρισία!».

Παρόμοια φρασεολογία χρησιμοποίησε το Politico, λέγοντας πως «Το λόμπι των κρυπτονομισμάτων έχασε την τσιρλίντερ του». Το δημοσίευμα γράφει ότι «νέο πρόσωπο από τον χώρο της πολιτικής» ψάχνει το λόμπι των κρυπτονομισμάτων, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά για την Εύα Καϊλή το Politico, «έχασε την επικεφαλής τσιρλίντερ του». «Ηταν η τσιρλίντερ, αλλά είχε απομονωθεί από την αριστερά γι’ αυτόν τον λόγο», είπε ο Ολλανδός σοσιαλιστής Πολ Τανγκ. «Η επόμενη τσιρλίντερ θα πρέπει να είναι εντελώς καθαρή, αν έχουμε πάρει το μάθημά μας», είπε.

Επιστρέφουμε στις εγχώριες μαρτυρίες.

Καταφέραμε να γίνουμε ρεζίλι διεθνώς, με σημαία την απληστία, την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά ζουν με κουπόνια και επιδόματα, με την έγνοια πώς θα βγει η κάθε μέρα, με την αγωνία να μην τελειώσει ο ψωρο-μισθός στο 15ήμερο.

Μετά τα αφιερώματα και τα ρεπορτάζ στο διεθνή Τύπο για τα έργα και τις ημέρες της Εύας Καϊλή, άνοιξαν τα στόματα πρώην συνεργατών της.  Άνοιξαν τώρα, διότι τώρα τον καιρό της παντοδυναμίας κάποιου, κανένα θύμα δεν μπορεί αν σηκώσει ανάστημα και απορώ πώς απαιτούμε από τον αδύναμο να τα βάλει με τον δυνατό.

Προσωπικά, συγκλονίστηκα από την μαρτυρία της δημοσιογράφου, πρώην συνεργάτιδας της Καϊλή, Σοφίας Μανδηλαρά. Η κ. Μανδηλαρά, σε μια μακροσκελή ανάρτησή της στα social media μεταξύ άλλων πολύ σοβαρών καταγγελιών αναφέρει ότι τον καιρό που η Καϊλή ήταν πρόεδρος του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (ΚΕΘΙ) φυτεμένη/διορισμένη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο «προσπάθησε να απολύσει με όλες της τις δυνάμεις μια εργαζόμενη μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας για να την αντικαταστήσει με άλλη φιληνάδα της. Η Εύα απαιτούσε τη βάση δεδομένων των εκατοντάδων γυναικών που είχαν εγγραφεί στο πρόγραμμα, δηλαδή τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας τους, για το προσωπικό της αρχείο, κάτι από τότε εντελώς παράνομο. Η Εύα, η Εύα, η Εύα. Από τους πιο σάπιους ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ. Η Εύα. Δεν της πήγαινε ποτέ κανείς κόντρα και με μισούσε με όλο της το εγώ, το υπερεγώ και το εκείνο».

Ολόκληρη την ανάρτηση της Σοφίας Μανδηλαρά μπορεί εύκολα ο οποιοσδήποτε να τη βρει στο διαδίκτυο. Όμως εγώ στάθηκα στο συγκεκριμένο σημείο. Ίσως επειδή έχω μεγάλη ευαισθησία στα ζητήματα μονογονεϊκότητας ως μητέρα που μεγαλώνω μόνη το παιδί μου (παρακαλώ όχι μιζέρια εδώ, μόνο τιμή και δόξα).

Όταν ξέσπασε λοιπόν αυτό το ρεζιλίκι και κάποιοι θέλησαν να κάνουν λόγο για «λαϊκισμό» και ότι «ζηλεύετε την Εύα και δεν λυπάστε το παιδί της»  και «τι θα κάνατε εσείς αν σας έδιναν τόσα λεφτά έτοιμα στα χέρια σας;» σκέφτηκα αυτές τις μάνες που ψάχνουν για δουλειά και δεν βρίσκουν. Που ψάχνουν για δουλειά και δεν τις προσλαμβάνουν ακριβώς γιατί έχουν ένα ή δύο παιδιά. Που ψάχνουν για δουλειά και λαμβάνουν μισθό τη πείνας και σκέφτηκα ότι η ζωή είναι κύκλος και γυρίζει και ότι όλων τα παιδιά μετράνε. Ότι όλων τα παιδιά πρέπει να μετράνε. Αλλά, άλλο είναι να αγωνίζεσαι κάθε μέρα για να προσφέρεις ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για το παιδί σου και άλλο να έχεις όλο τον κόσμο στα πόδια σου αλλά να μη σου φτάνει,  να μη χορταίνεις από αλαζονεία και απληστία.

Και τελικά το δηλητηριασμένο μήλο που κρατούσε η Εύα δεν το έφαγε ο Αδάμ αλλά η 18μηνών Αριάδνη. 

Και τελικά, αυτή είναι το ένα και μοναδικό θύμα αυτής της ιστορίας.

 

 

 

 

 

Γράφει κάθε μήνα, η Εφτάψυχη,

Σοφία Ξανθοπούλου, Δημοσιογράφος

Σοφία Ξανθοπούλου

Δημοσιογράφος

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: