Χάνει την απόλυτη πλειοψηφία ο Εμανουέλ #Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.
Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για τον Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος πλέον θα χρειαστεί να αναζητήσει κυβερνητικές συνεργασίες για να προωθήσει το πρόγραμμά του για την επόμενη πενταετία. Μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης στο γαλλικό κοινοβούλιο αναδεικνύεται ο συνασπισμός της Αριστεράς, ενώ τεράστια είναι και η άνοδος της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν.
Αναλυτικότερα, βάσει των κεντρικών εκτιμήσεων του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη Ensemble λαμβάνει 224 έδρες. Ακολουθούν η Αριστερή πολιτική παράταξη Nupes του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβανει 149 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν 89 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 78 έδρες.
Άλλες εκτιμήσεις, όπως αυτή του τηλεοπτικού σταθμού BFM, αναφέρουν πως η προσκειμένη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη θα λάβει από 210 ως 230 έδρες, ενώ αρκετά μεγαλύτερος φαίνεται να είναι ο αριθμός των εδρών της αριστερής συμμαχίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που θα κινηθεί ανάμεσα στις 170 και τις 190 έδρες. Από 80 ως 95 έδρες εμφανίζεται να κερδίζει το κόμμα της Λεπέν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι κυμαίνονται ανάμεσα στις 58 και τις 65 έδρες. Επίσης 20 με 25 βουλευτές εντάσσονται στους ανεξάρτητους.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση. Υπενθυμίζεται ότι για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται 289 έδρες κάτι που σημαίνει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες με άλλα κόμματα ή να συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας αναζητώντας περιστασιακές συνεργασίες επί κάθε νομοσχεδίου που θα προωθεί.
«Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολιβιά Γκρεγκουάρ και πρόσθεσε: «Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά».
Η πτώση του Εμανουέλ Μακρόν είναι αξιοσημείωτη σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2017 όπου και είχε συγκεντρώσει 308 έδρες. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλά προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του Μακρόν δεν κατάφεραν να εκλεγούν και θα μείνουν εκτός γαλλικού κοινοβουλίου. Μεταξύ αυτών είναι ο Ρισάρ Φεράν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του Γάλλου Προέδρου, ο Κριστόφ Καστανέρ, πρώην υπουργός Εσωτερικών, η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν και η υπουργός Περιβάλλοντος Αμελί ντε Μονσαλέν. Κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.
Πολύ μεγάλη – ακολουθώντας και τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών για τη γαλλική προεδρία – είναι και η ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν. Η παράταξη της πριν 5 χρόνια είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 8 έδρες και τώρα αναμένεται να λάβει 89. Όπως αναφέρει η Le Monde, μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας η ακροδεξιά ξεπέρασε το όριο για το σχηματισμό ομάδας στην Εθνοσυνέλευση (15 βουλευτές), το οποίο επιτρέπει ορισμένους κοινοβουλευτικούς πόρους και προνόμια.
Τέλος, οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι καταλαμβάνουν 78 έδρες, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχαν κερδίσει 101 έδρες. Το κόμμα της Δεξιάς είναι και αυτό στο οποίο θα μπορούσε να στραφεί ο Μακρόν για μια κυβέρνηση συνεργασίας, ωστόσο στις πρώτες δηλώσεις ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι το κόμμα θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση του Μακρόν θα πρέπει να διαπραγματεύεται κατά περίπτωση για να εξασφαλίζει τη στήριξή ώστε να περνάει τα νομοσχέδια επιθυμεί.
Καταλυτικός για τα αποτελέσματα ήταν και ο ρόλος της αποχής που έφτασε στο 54%. Όπως αναμενόταν η αποχή ήταν μεγαλύτερη από αυτή του πρώτου γύρου που έφτασε στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.