ΕΡΕΥΝΑ | Ναι στη μεσογειακή διατροφή, όχι στη φυσική άσκηση

Spread the love

Ιδιαίτερη προτίμηση στη #μεσογειακή_διατροφή, με περιορισμένη όμως φυσική δραστηριότητα, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων εξάπλωσης του #κορωνοϊού, έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης.

Συγκεκριμένα, ομάδα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας πραγματοποίησε έρευνα σε ένα δείγμα 418 ατόμων (68,9% γυναίκες και 31,1% άνδρες).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που διενεργήθηκε ηλεκτρονικά, μέσω ερωτηματολογίου, στο χρονικό διάστημα από 1 έως 27/04/2021, η πλειονότητα των συμμετεχόντων (43,5%) διατήρησε σταθερό το σωματικό βάρος, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Μόνο 34,7% ανέφερε 30-60 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ενώ μόλις 6,5% των συμμετεχόντων ανέφεραν έντονη σωματική δραστηριότητα για περισσότερο από 90 λεπτά την εβδομάδα.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στην προσκόλληση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής, μεταξύ συμμετεχόντων με ελλιποβαρές, φυσιολογικό ή υπέρβαρο BMI (Δείκτης Μάζας Σώματος), ενώ δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ως προς τη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, ανάλογα με το ιστορικό λοίμωξης από SARS-CoV-2. Ωστόσο, η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή δε φαίνεται να σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν αύριο, Παρασκευή 28/05/2021, στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος.

Τη μελέτη υλοποίησαν οι Α. Βιρβίλη και Δ. Ράπτης από την Πνευμονολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ι. Παπαθανασίου από το Εργαστήριο Κοινοτικής Νοσηλευτικής Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δ. Παπαγιάννης από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας- Ανοσοποίησης Ενηλίκων, Τμήματος Νοσηλευτικής, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ε. Φραδέλος και Λ. Κοντοπούλου από το Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζ. Δανιήλ και Κ. Ι. Γουργουλιάνης από την Πνευμονολογική Κλινική ΠΠΓΝΛ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Φ. Μάλλη από την Πνευμονολογική Κλινική, ΠΠΓΝΛ και Εργαστήριο Διαταραχών Αναπνευστικού Συστήματος, Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μαρία Τότσκα

Δημοσιογράφος

Απάντηση