ΕΔΙΠΤ | Ας μην αφήσουμε έναν ιό να σκοτώσει τον Τύπο

Spread the love

Ο Τύπος είναι ενιαίος, χωρίς διακρίσεις!

Ο Τύπος είναι ενιαίος!

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καμπάνια με τίτλο: «Ας μην αφήσουμε έναν ιό να σκοτώσει τον Τύπο. Μέτρα στήριξης για όλους χωρίς εξαιρέσεις» της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), σε μια προσπάθεια να αναδείξει το γεγονός ότι ο Τύπος είναι ενιαίος και δεν χωρούν εξαιρέσεις και αποκλεισμοί. Αφορμή για αυτό αποτέλεσε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια μια σειρά από ενέργειες της Πολιτείας διαχώριζαν τα Μ.Μ.Ε σε προνομιούχα και μη.

Η ΕΔΙΠΤ είναι ο φορέας 180 περίπου Εκδοτικών Δημοσιογραφικών Επιχειρήσεων που εκδίδουν Εφημερίδες και Περιοδικά. Τα έντυπά της διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις Περιφερειακές – Τοπικές Εφημερίδες (εβδομαδιαίες, μηνιαίες και διμηνιαίες) και τα Κλαδικά – Επαγγελματικά Περιοδικά, που καλύπτουν τους μεγαλύτερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και τους επαγγελματίες αυτών.



Τα τελευταία χρόνια τα έντυπα της ΕΔΙΠΤ έχουν δεχθεί μια σειρά από αναιτιολόγητους και άδικους αποκλεισμούς. Τελειωτικό κτύπημα απετέλεσε η επιβολή της ειδικής εισφοράς του 2% επί του τζίρου τους, υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, ενός Ταμείου, με το οποίο δεν είχαν ούτε έχουν καμία απολύτως σχέση, χωρίς μάλιστα να ληφθεί για αυτούς κάποιο αντισταθμιστικό όφελος, όπως δόθηκε για τους ιδιοκτήτες άλλων Μ.Μ.Ε. (για π.χ. στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών νομοθετήθηκε μείωση του ειδικού φόρου διαφημίσεων).

Μάλιστα, ολόκληρος ο Περιοδικός Τύπος της χώρας και μια μεγάλη μερίδα του Περιφερειακού Τύπου αποκλείστηκαν εντελώς και από τα Προγράμματα Ενίσχυσης του Τύπου, που ψηφίστηκαν αρχές Μαρτίου στη Βουλή, καθώς σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μόνο οι εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, ενώ από τις Περιφερειακές συμπεριλαμβάνονται μόνο οι ημερήσιες και αρκετές εβδομαδιαίες.

Επιπρόσθετα, μια σειρά και άλλων ενεργειών της Πολιτείας τα τελευταία χρόνια συνηγορεί σε αυτή την άδικη μεταχείριση, όπως τον αναιτιολόγητο αποκλεισμό πολλών περιφερειακών εφημερίδων από το Μητρώο Περιφερειακού Τύπου, την κατάργηση της μικρής επιδότησης για την ταχυδρόμηση των εντύπων μέσω ΕΛΤΑ κ.α.

Η κρίση, όμως, που έχει ξεσπάσει λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές σε πολλές Περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες, αλλά και αρκετά κλαδικά έντυπα, που με πολύ κόπο τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να επιβιώσουν για να στηρίξουν τον τόπο ή τον κλάδο τους. Οι εκδοτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, καθώς  βλέπουν τα έσοδα τους από την διαφήμιση και τις πωλήσεις των εντύπων τους να είναι πλέον μηδενικά, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Μάλιστα πολλές Περιφερειακές και Τοπικές εφημερίδες αλλά και κλαδικά περιοδικά αποκλείστηκαν από την καμπάνια των 20 εκατ. ευρώ για τον Covid-19.



Ο Περιοδικός Τύπος της χώρας παρά την κρίση όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να κρατηθεί όρθιος, διατηρώντας την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητά του. Αποτελώντας δε αναπόσπαστο κομμάτι της έκφρασης της δημοκρατίας, συνεχίζει να προσφέρει στους αναγνώστες του πολύπλευρη, έγκυρη, αντικειμενική και συχνά εξειδικευμένη ενημέρωση και γνώση, απέναντι στη λαίλαπα των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον τύπο, η Πολιτεία έχει ηθική υποχρέωση να προστατέψει και να στηρίξει το σύνολο του τύπου της χώρας και όχι επιλεκτικά. Την ύστατη στιγμή, οφείλει να ενσωματώσει το σύνολο του Τύπου στα Προγράμματα Οικονομικής στήριξης του Τύπου. Σε αντίθετη περίπτωση, η κρίση αυτή θα αποβεί καταστροφική για πολλές Περιφερειακές και Τοπικές εφημερίδες, αλλά και αρκετά Κλαδικά και Επαγγελματικά Περιοδικά της χώρας, με περίπου 2.000.000 αναγνώστες, αλλά και πολλούς εργαζομένους, τα οποία με πολύ κόπο προσπαθούν να επιβιώσουν για να στηρίξουν τον τόπο ή τον κλάδο τους.

Απάντηση