Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν μέχρι τα μεσάνυχτα να δίνουν πυροσβεστική και κάτοικοι στην #Άμφισσα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν τον αρχαίο ελαιώνα της Άμφισσας. Έναν τόπο με τους παλαιότερους ελαιώνες της χώρας, ηλικίας μέχρι και 3000 χρόνων. Γνωστό κι ως #Δελφικό τοπίο, ή ως #στρίφωμα από το φουστάνι των Δελφών, προστατευόμενη περιοχή της #UNESCO, η έκταση των 1.2 εκατομμυρίων δένδρων έχει παραδοθεί στις φλόγες…
Ο αρχαίος ελαιώνας Ο Ελαιώνας της Άμφισσας είναι ο πιο μεγάλος της Ελλάδας σε έκταση. Ξεκινάει από την Άμφισσα και τελειώνει στην θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου. Από την Ερατεινή έως και την Κίρρα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο συνεχόμενο ελαιώνα της Ελλάδας και ανήκει στο εντυπωσιακό τοπίο των Δελφών.
Τα ελαιόδεντρα που τον αποτελούν υπολογίζετε πως είναι πάνω από 1.200.000. Κάποια από αυτά ξεπερνούν τα πέντε μέτρα ύψος και υπολογίζεται ότι έχουν φυτευτεί πάρα πολλούς αιώνες πριν. Σύμφωνα με πήγες, υπάρχουν αναφορές μαζέματος άγριων ελαιών από την Νεολιθική Εποχή. Οι Πελασγοί όμως ήταν εκείνοι που κατά τα προϊστορικά χρόνια φύτεψαν πρώτοι ελιές. Από εκείνη έως και την σημερινή εποχή, δεν έχει αλλάξει το είδος καλλιέργειας στην συγκεκριμένη έκταση. Ο ελαιώνας της Άμφισσας προστατεύεται από ειδικές διατάξεις καθώς εκτιμάται πως είναι περίπου 3.000 ετών.
H ιστορία του τοπίου…
Στην περιοχή, σε ένα καταπράσινο χαλί μέχρι τη θάλασσα, βρίσκονται οι παλιότεροι ελαιώνες της χώρας ηλικίας 3000 χρόνων και ο χώρος θεωρείται ο αρχαιότερος οργανωμένος. Τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουμε κάνουν λόγο για μάζεμα καρπών των αγριελιών ήδη από τη Νεολιθική εποχή.
Πρώτοι οι Πελασγοί σύμφωνα με τις πηγές φύτεψαν εδώ ελιές κατά τα προϊστορικά χρόνια και η καλλιέργεια της ελιάς συνεχίστηκε από τους Αιολείς. Στους κλασικούς χρόνους αποτελούσε μήλο της έριδας μεταξύ των κατοίκων της Άμφισσας και του μαντείου των Δελφών. Τα
δέντρα για μεγάλο διάστημα ήταν διάσπαρτα (4-5 δέντρα ανά στρέμμα) και οι κάτοικοι εκμεταλλεύονταν το χώρο για καλλιέργεια
σιτηρών. Κατά το μεσαίωνα η καλλιέργεια του ελαιώνα εντατικοποιήθηκε.
Λόγω του κλίματος της περιοχής δεν συνηθίζετε να υπάρχει η ανάπτυξη δάκου και είναι πολύ περιορισμένη η χρήση φυτοφαρμάκων. Ο ελαιώνας απλώνετε σε υψομετρική διαφορά 500μ. Έτσι, τα δέντρα ποτίζονται παραδοσιακά με φράγματα και αυλάκια. Οι λάκκοι που δημιουργούνται, διατηρούν το νερό της βροχής που κατεβαίνει από τις πλαγιές, καθώς και το χώμα που παρασύρεται. Με αυτό τον τρόπο η υδροδότηση εμπλουτίζει πάντα το έδαφος με “φρέσκο” χώμα και τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται. Οι ελιές που παράγονται είναι κυρίως για βρώση. Είναι μεγάλες, στρογγυλές, με πλούσια σάρκα και τις κάνουν από παστές έως και γλυκό του κουταλιού. Ο Ελαιώνας της Άμφισσας αποτελεί πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO!
Άμφισσα φωτιά τώρα: Εκκενώνεται η βόρεια Ιτέα, απειλούνται σπίτια
Σε άμεση εκκένωση της βόρειας πλευράς της Ιτέας εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς προχώρησαν οι Αρχές. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ διατάχθηκε η εκκένωση της βόρειας πλευράς της Ιτέας και μάλιστα αμέσως, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και ήδη περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και πυροσβέστες προσπαθούν να απομακρύνουν μαζί με τη δημοτική αρχή τους κατοίκους, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει απειλητικά.
Στάλθηκε και μήνυμα από το 112, το οποίο αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην βόρεια περιοχή της Ιτέας εκκενώστε τώρα προς Κίρρα Φωκίδος. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες προστασίας: https://bit.ly/32VyYzm ». Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι το δεύτερο σημείο που αναγκάζεται η Πυροσβεστική να διατάξει την εκκένωσή του, καθώς νωρίτερα εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται διαρκώς, κι αυτό που ανησυχεί τις Αρχές κυρίως είναι ότι οι φλόγες μαίνονται σε πολύ δύσβατο σημείο και δεν υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης. Επίσης, σε λίγο θα σταματήσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.
Ενημέρωση για τις δασικές #πυρκαγιές 🔥στο Σερνικάκι Φωκίδας και στην Κορακιά Κρανιδίου Αργολίδας. Σχετικό δελτίο τύπου: https://t.co/sjQ8zmDy0z pic.twitter.com/xGud8wTHZ1
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 4, 2022
Σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, τονίζει,
«Καλούμε τους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Ιτέας να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα και να κατευθυνθούν προς Κίρρα, σύμφωνα με εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας». Εστίες υπάρχουν επίσης κοντά στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία αλλά και στο χωριό Χρυσό, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει ο συγκεκριμένος οικισμός. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει διασπορά του μετώπου κι αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα», σημειώνει ο δήμαρχος. Την ίδια ώρα ο Δήμος Δελφών έχει διαθέσει τον αναγκαίο εξοπλισμό στην Πυροσβεστική (εργαλεία, υδροφόρες κ.λπ.), ενώ παράλληλα διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες σε διάφορα σημεία.
Τα σημεία πολλών εστιών είναι δύσβατα, οι επίγειες δυνάμεις δυσκολεύονται να τα προσεγγίσουν και οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, τονίζει ο δήμαρχος. Νωρίτερα, μέσω του 112, στάλθηκε μήνυμα για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας, εξαιτίας δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αποφύγετε τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας. Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη. Οδηγίες προστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».
Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, καίγεται ο ελαιώνας της Άμφισσας
Στη Φωκίδα, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αυτή την ώρα στην Άμφισσα και την ευρύτερη περιοχή, που ξεπερνούν και τα 6 μποφόρ, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στις επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να ελέγξουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς. Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα.
Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια, προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές. Ήδη, ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.