Παλίγκρεμνος | Ξενοδοχείο κινδυνεύει να γίνει ο βράχος – μνημείο της Κρήτης

Spread the love

Η ιστορία του Παλίγκρεμνου

Ο βράχος αυτό, με τ’ όνομα Παλίγκρεμνος και τον κατακόρυφο εντυπωσιακό σχηματισμό του, βρίσκεται στον παραθαλάσσιο Πλακιά Ρεθύμνου στη Νότια Κρήτη. Θεωρείται γεωλογικό τοπόσημο και σπανίας αξίας μνημείο για το νησί, κινδυνεύει όμως να πλακώσει αυτόν και την μακρά του ιστορία η παλίρροια της τουριστικής ανάπτυξης.

Μόλις στις αρχές Μαΐου ξεκίνησε να επιχειρείται η οικοδόμηση υπόσκαφης ξενοδοχειακής μονάδας με 7 δωμάτια και 14 κλίνες (φυτεμένης δηλαδή μέσα στον βράχο, με το κτήριο να εκτείνεται πάντως σ’ έναν όροφο 3.3 μέτρων και να καλύπτει 256 τ.μ), έναν ακόμη υπόσκαφο ανεξάρτητο χώρο, εγκατάσταση πάρκινγκ για 9 αυτοκίνητα και κάμποσα ακόμη συνοδά έργα, που απαιτούνται για τη λειτουργικότητα και προσβασιμότητα των καταλυμάτων, όπως είναι η κατασκευή δρόμων, δικτύου υδροδότησης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης.

Μαρία Καδόγλου: Σκουριές, ένα “χρυσό” ψέμα…

Έγιναν βράχος για τον βράχο τους

Οι άνθρωποι της περιοχής βρέθηκαν αντιμέτωποι μ’ ένα πρωτοφανές θέαμα, κατά τα οποίο μπουλντόζες βρίσκονταν στην κορυφή του βράχου, γραντζουνώντας τη ράχη του για τις πρώτες ισοπεδώσεις. Η αντίδραση ήταν άμεση, συλλογική κι εμπνευσμένη. Με σύνθημα «ο βράχος για τον βράχο μας θα γίνουμε εμείς», εκατοντάδες άνθρωποι πιάστηκαν χέρι-χέρι και σχημάτισαν μια αλυσίδα που αγκάλιαζε το δικό τους υπεραιωνόβιο δέντρο όχι για να εντοπίσει την ηλικία του αλλά για να το προστατέψει απ’ την περαιτέρω ανυπολόγιστη καταστροφή.

Ταυτόχρονα με την κινηματική δράση, ο Δήμος Αγίου Βασίλειου, στον οποίο ανήκει διοικητικά η περιοχή, προχώρησε στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για την παράνομη διάνοιξη δρόμων και με αίτημα τη διακοπή των εργασιών, πετυχαίνοντας, για την ώρα, σε συνδυασμό με την κοινωνική πίεση, την προσωρινή τους παύση (σ.σ η προσφυγή θα εξεταζόταν χθες).

«το Παλίγκρεμνο είναι το τοπόσημο της περιοχής του Πλακιά. Όταν λες Πλακιάς, είναι συνυφασμένος με θάλασσα και Παλίγκρεμνο». Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης

Η διαδρομή για την επίμαχη εγκατάσταση φαίνεται να ξεκινά το 1968, μετά από πώληση περιοχής 160 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του βράχου και του γκρεμού του (!), στην οικογένεια των σημερινών ιδιοκτητών. Το 1993, 34 στρέμματα δασικής έκτασης αποχαρακτηρίστηκαν και αποδόθηκαν προς δόμηση. Το 2017 οι ιδιώτες εξασφάλισαν την κρίσιμη για την οικοδομική άδεια οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας σε σχέση με την περιουσία τους. Το 2019 η επένδυση εντάχθηκε σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ εξασφαλίζοντας 200.000 ευρώ απ’ τα 400.000 ευρώ που είναι η συνολική δαπάνη (Νέα Κρήτη, 18.05.2022).

Πράσινο φως από…κάποιον Μπακογιάννη

Στην προσπάθεια οικοδόμησης αντιτάχθηκε ομοφώνως το τοπικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Ρεθύμνου. Τον Απρίλιο ωστόσο η οικοδομική άδεια έφτασε κανονικά στα χέρια των ιδιωτών, χάρη στην αντίθετη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) στην Αθήνα, στο οποίο προεδρεύει ένας άνθρωπος με… οικείο όνομα, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Όλα αυτά θα είχαν αποτραπεί αν ο Παλίγκρεμνος είχε ανακηρυχθεί προστατευόμενο μνημείο. «Είναι μία από τις μεγαλύτερες επιφάνειες ρήγματος που έχουμε στην Ελλάδα. Μπορούμε να τη δούμε, να την ακουμπήσουμε, να τη μελετήσουμε», λέει ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς. Η επιφάνεια που αντικρίζουμε βρισκόταν υπόγεια στη γη και αποκαλύφθηκε στη συνέχεια με τη διάβρωση, την κίνηση των ρηγμάτων και τους αναρίθμητους σεισμούς. Τα σημάδια, στην ευρύτερη περιοχή, είναι ακόμη εκεί. «Γύρω στα δύο μέτρα πάνω απ’ τη σημερινή στάθμη της θάλασσας υπάρχει ένα οριζόντιο αυλάκι χαραγμένο στα βράχια, το οποίο υποδηλώνει τη στάθμη που είχε η θάλασσα το 365 μ.Χ., όταν συνέβη σεισμός άνω των 8 ρίχτερ, ο μεγαλύτερος που ξέρουμε ότι έχει υπάρξει στην περιοχή της Μεσογείου».

Με πληροφορίες ΑΥΓΗ.gr

Κάν’το όπως στο Στόουνχεντζ: Νίκη των πολιτών – Ακύρωσαν τούνελ 2 δις λιρών

2 Comments

Απάντηση