Με ένα δίκτυο ενεργών πολιτών η #Αγγλία τελικά ακύρωσε τα σχέδια διάνοιξης διπλής σήραγγας που θα διέτρεχε τον υπόγειο χώρο του ιστορικού μνημείου #Stonehenge. Οι #Άγγλοι σέβονται τα δικά τους #Αμετακίνητα. Εμείς;
Σε απόφαση της Παρασκευής 30 Iουλίου, ο Δικαστής Holgate διαπίστωσε ότι η απόφαση έγκρισης των σχεδίων για την κατασκευή ενός δικτύου διπλών σηράγγων στην περιοχή του Ιστορικού μνημείου του #Stonehenge, ήταν #παράνομη.
Οι υποστηρικτές της εκστρατείας “Σώστε την Πολιτιστική και Ιστορική Κληρονομιά του Στόουνχεντζ” {Save Stonehenge World Heritage Site (SSWHS)} κέρδισαν τη μάχη του Ανώτατου Δικαστηρίου που εκδικάστηκε έναντι του Γραμματέα Μεταφορών Γκραντ Σάπς, με σκοπό την έγκριση ενός αμφιλεγόμενου οδικού έργου που περιλαμβάνει μια σήραγγα κοντά στο Στόουνχεντζ.
Το Save Stonehenge World Heritage Site (SSWHS) αμφισβήτησε την απόφασή του να υποστηρίξει το σχέδιο ύψους 1,7 δισ. Λιρών για επισκευή οκτώ μιλίων του A303, συμπεριλαμβανομένης της σήραγγας δύο μιλίων.
Το πράσινο φως δόθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, παρά τις συμβουλές και τις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων της Επιθεώρησης Σχεδιασμού ότι θα προκαλούσε «μόνιμη, μη αναστρέψιμη ζημιά» στο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco στο Wiltshire.
Ο Δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε “ουσιαστικό σφάλμα δικαίου” στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, επειδή δεν υπήρχαν στοιχεία για τον αντίκτυπο που θα προκαλούσε η διάνοιξη σήραγγας σε κάθε μεμονωμένο περιουσιακό στοιχείο στον ιστορικό χώρο.
Διαπίστωσε επίσης ότι ο Γραμματέας Μεταφορών Γκραντ Σάπς, παρέλειψε να εξετάσει εναλλακτικά σχέδια, σύμφωνα με τη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς και το κοινό δίκαιο.
Ο δικαστής είπε: «Οι σχετικές συνθήκες της παρούσας υπόθεσης είναι εντελώς κρίσιμες και πρέπει να προστατευθεί το μνημείο. Ο δρόμος μπορεί να ανοιχθεί και να διατρέξουν οι σήραγγες άλλες περιοχές που δεν θα υπάρχουν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.»
Γιάννης Μυλόπουλος | Τα μεγάλα έργα δεν κατασκευάζονται με λάσπη, κύριε υπουργέ
Ο χώρος του Stonehenge, μαζί με το Avebury, ανακηρύχθηκαν από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς Εξαιρετικής Παγκόσμιας Αξίας το 1986 λόγω του μεγέθους των μεγαλίθων, της πολυπλοκότητας των ομόκεντρων σχεδίων τους και των συμπλεγμάτων των χώρων και των μνημείων της Νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού.
[…] […]