#CocaCola… Tη γνωρίζουμε, την έχουμε γευτεί, την έχουμε απολαύσει… Την αναγνωρίζουμε από το άρωμα και τον ήχο όταν τη βάζουμε στο ποτήρι μας, από το σήμα της και το κόκκινο χρώμα της. Γνωρίζουμε όμως την ιστορία της; Στο #eftalivegr τη γνωρίζουμε…
Πως θα μπορούσε να γίνει δεύτερο σώμα στο υποσυνείδητό μας, αλήθεια, αν δεν βασίζονταν όλα σε μια διαφημιστική καμπάνια που το μάρκετινγκ απέκτησε άλλο νόημα και η συνεχής αναζήτηση της αγοράς δεν αναδείκνυε ένα απλό… σιρόπι, στο brand των αιώνων!
Η γεύση ενός σιροπιού λοιπόν, είναι κι αυτή που το μακρινό 1886, μαγνήτισε εκείνους τους πρώτους πελάτες στο φαρμακείο «Τζέικομπς». Ήταν μια μέρα σαν τη σημερινή, 8η Μαΐου…
Η ιστορία της Coca Cola είχε γίνει πολύ σύντομα talk of the town, καθώς όλοι μας σιγά σιγά ξεκινήσαμε να ψελλίζουμε κάτι για εκείνο το “φάρμακο” που η πέψη του και μόνο έκανε ένα απλό σιρόπι στο παγκόσμιο brand που αν και ξεκίνησε τζάμπα – τόσο η παρασκευή του όσο και η διάθεσή του – αργότερα θα έφερνε εκατομμύρια στα παγκόσμια ταμεία… Ή μήπως όχι; Είναι όντως έτσι η ιστορία ή μήπως ισχύει κάτι άλλο; Στο #eftalivegr, αγαπάμε την αλήθεια και το ρεπορτάζ.
Καταπολεμώντας λοιπόν ακόμη ένα από τα πολλά #FakeNews και τους μύθους γύρω από το παγκόσμιο προϊόν, μπορούμε να σας δώσουμε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, αυτό που λίγοι έχετε ακούσει, για την κοκαΐνη που περιείχε το αρχικό σκεύασμα του φαρμάκου αυτού.
Ο Τζον Πέμπερτον και η κοκαΐνη…
Ένας νεαρός φαρμακοποιός από την Ατλάντα των ΗΠΑ, ο Τζον Πέμπερτον, πειραματίζονταν στα πάντα. Ανάμεσα σε όλα, έψαχνε ένα φάρμακο που θα δρούσε άμεσα και εύκολα στον πονοκέφαλο. Κάποια στιγμή, μετά από αρκετές αλχημείες, το κατάφερε και το πήγε για δειγματισμό στο φαρμακείο «Τζέικομπς», όπου στη συνέχεια του πρόσθεσαν ανθρακούχο νερό και το έδωσαν στους πελάτες να το δοκιμάσουν. Λεπτομέρεια σημαντική που επιβεβαιώνει έναν ακόμη «μύθο». Στην αρχική μορφή του και ως το 1905 περιείχε και ποσότητα κοκαΐνης!
«Νονός» της CC ένας… λογιστής
Το σιρόπι μέσα στο φαρμακείο του Τζέικομπς, άρχισε να πουλάει σαν τρελό. Προς πέντε σεντς το ποτήρι, το φαρμακείο πουλούσε περίπου 9 την ημέρα. Τότε εμφανίστηκε ο λογιστής του «πατέρα» του σιροπιού Τζον Πέμπερτον, ο Φρανκ Ρόμπινσον. Το δοκίμασε, εξεπλάγην και σε μια αναλαμπή του, έδωσε στο το όνομα Coca-Cola σκεπτόμενος ότι τα δύο C θα φαίνονταν ωραία στις διαφημίσεις και ότι με τη γραμματοσειρά που το ξέρουμε μέχρι και σήμερα, την Spencerian θα «γράφει» καλά στην οθόνη, το μάτι και φυσικά το μυαλό του θεατή…
Το χρυσό CC που κόστισε… 2.300 δολάρια
Ο Πέμπερτον, δεν είχε μέσα του καν την ιδέα πως θα γίνει επιχειρηματίας. Κι όσο κι αν ο μύθος τον θέλει από φαρμακοποιό να γίνεται επιχειρηματίας, καθόλου δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αντίθετα ο Πέμπερτον παρέμεινε επιστήμονας και συνέχισε να πειραματίζεται και να ανακαλύπτει διαρκώς νέους θησαυρούς. Τι πραγματικά όμως συνέβη και πως αγοράστηκε η πατέντα; Πολύ απλά, τρία χρόνια αργότερα από την ημέρα που έβαλε το σιρόπι στο φαρμακείο, αποφάσισε να πουλήσει την εταιρία του σ’ έναν επιχειρηματία της Ατλάντα, τον Άστι Γκριγκς Κάντλερ, έναντι περίπου 2.300 δολαρίων.
Από τα δωρεάν κουπόνια στο εργοστάσιο…
Το μάρκετινγκ ξεκίνησε με δωρεάν κουπόνια που προσφέρονταν το σιρόπι στον κόσμο για να δοκιμάσει την Coca Cola ενώ εξόπλιζε τα φαρμακεία που τη διέθεταν, με ρολόγια, υδρίες, ημερολόγια και φαρμακευτικές ζυγαριές που έφεραν το σήμα της. Φάνηκε λοιπόν πως αυτή η μέθοδος του μάρκετινγκ, ήταν άκρως αποτελεσματική. Ως το 1895, ο Κάντλερ είχε κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής στο Σικάγο, το Ντάλας και το Λος Άντζελες…
Ένα χρόνο πριν, στις 12 Μαρτίου του 1894, πωλείται το πρώτο μπουκάλι της Coca Cola, ενώ πέντε χρόνια αργότερα, το 1899, δύο δικηγόροι, ο Μπέντζαμιν Φ. Τόμας και ο Τζόζεφ Β. Γουάιτζεντ, εξασφαλίζουν το αποκλειστικό δικαίωμα εμφιάλωσης και πώλησης του αναψυκτικού, έναντι μόνο… ενός δολαρίου.
Κι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού… στο Αιγαίο…
Πόσο όμως διήρκεσε το ταξίδι της Coca Cola από την Αμερική στην Ελλάδα; Το πρώτο μπουκάλι που έπλευσε στα γαλανά νερά του Αιγαίου, κατεγράφη το Φεβρουάριο του 1964. Τότε που το Γενικό Χημείο του Κράτους δίνει το «οκ». Όμως σχεδόν 5 χρόνια μετά, μπαίνει στα ράφια των καταστημάτων, στις 10 Αυγούστου του 1969 κι ακούγεται το πρώτο άνοιγμα του μπουκαλιού για τους… κοινούς θνητούς!
Το 1919 η εταιρεία «The Coca‑Cola Company» εξαγοράζεται για 25 εκατομμύρια δολάρια, από μία ομάδα επενδυτών, με επικεφαλής τον Έρνετστ Γούντντραφτ, υπό την καθοδήγηση του οποίου το προϊόν έγινε από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως… Κι η ιστορία συνεχίζεται με δείκτες του χρηματιστηρίου μόνο προς τα πάνω, μέχρι και σήμερα, 135 χρόνια μετά το πρώτο εγχείρημα κάπου εκεί σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ενός επίδοξου επιστήμονα…
Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της Coca Cola
* Το 1917 ξεκινά μία στενή συνεργασία ανάμεσα στον Ερυθρό Σταυρό και την Coca‑Cola, καθώς η εταιρεία και οι εμφιαλωτές της ξεκινούν αιμοδοσίες, για τις ανάγκες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
* Το 1919 τα πρώτα εργοστάσια εμφιάλωσης κατασκευάζονται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Παρίσι και το Μπορντό.
* Το 1925 το Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίνει ψήφισμα για να τοποθετηθεί η μυστική φόρμουλα της Coca Cola σε τραπεζική θυρίδα στην Trust Company Bank, στην Ατλάντα.
* Το 1931 προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα διαφημιστικό πρόγραμμα που να συνδέει την Coca Cola με τα Χριστούγεννα, ο ζωγράφος Χάντον Σάντμπλομ εικονογραφεί για πρώτη φορά τον Άγιο Βασίλη (Santa Claus) να κάνει μία ανάπαυλα για να απολαύσει μία Coca Cola. Ο «μύθος» θέλει τον Άγιο Βασίλη να φορά λευκά και η Coca Cola να τον «ντύνει» στα κόκκινα για να συνδεθεί με το προϊόν.