Σύμφωνα με έναν αλγόριθμο που εισαγάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από την Στρατιγική της “Farm to Fork” – “Από τη Φάρμα στο πηρούνι”, μέχρι το τέλος του 2022,
όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν υιοθετήσει μία εναρμονισμένη και υποχρεωτική διατροφική σήμανση στο μπροστινό μέρος της ετικέτας (Front-of-Pack Label – FoPL).
Στόχος σαφώς μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, είναι η βελτίωση της διατροφής των Ευρωπαίων πολιτών. Όμως επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, το συγκεκριμένο σχέδιο φαίνεται πως βάζει στο στόχαστρο το ελληνικό ελαιόλαδο. Κι αυτό γιατί βάσει του αλγόριθμου που θα ορίζει τι είναι υγιεινό και τι όχι, το ελληνικό ελαιόλαδο θα φαίνεται στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων ως ένα «ανθυγιεινό» προϊόν.
Το Nutri-Score φέρνει αναταραχή στη Μεσογειακή διατροφή!
Η προτεινόμενη σήμανση που εισήγαγε παρόντων των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαίνεται πως θα είναι το λεγόμενο «Nutri-Score». Η σήμανση αυτή αναπτύχθηκε στη Γαλλία το 2017, στοχεύοντας στην καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ευκολότερη επιλογή πιο «υγιεινών τροφίμων». Το Nutri-Score έχει πάρει ήδη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προαιρετική χρήση. Έχει ήδη υιοθετηθεί από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ισπανία.
ToNutri–Score αποτελεί μία διατροφική σήμανση η οποία μετατρέπει τη διατροφική αξία των προϊόντων σε ένα απλό κωδικό αποτελούμενο από 5 γράμματα. Το κάθε ένα με διαφορετικό χρώμα. Έτσι ο καταναλωτής μπορεί εύκολα και γρήγορα να δει ποια τρόφιμα να προτιμά και ποια να αποφεύγει.
Σύμφωνα με το naturanrg.gr που έφερε στο φως της δημοσιότητας το θέμα του σκανδαλώδους αλγόριθμου, το Nutriscore, κατατάσσει τα τρόφιμα σε πέντε κατηγορίες με αντίστοιχα χρώματα (A, B, C, D, E).
Το Α θεωρείται το πιο υγιεινό και το Ε το πιο ανθυγιεινό. Ο αλγόριθμος δίνει αρνητικούς πόντους στις επιβλαβείς θρεπτικές ουσίες ανά 100gr ή 100ml. (ενέργεια, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά οξέα, αλάτι). Θετικούς πόντους στις καλές θρεπτικές ουσίες (πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ποσοστό φρούτων, λαχανικών, έλαιων ξηρών καρπών, κραμβέλαιο και ελαιόλαδο). Το αποτέλεσμα που προκύπτει ορίζει το σκορ του προϊόντος.
Το ελαιόλαδο κρίνεται… ανθυγιεινό προϊόν!
Παρά τη σωρεία των ερευνών που αποδεικνύουν τα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία, σύμφωνα με το Nutri-Score, το ελαιόλαδο είναι «σχετικά ανθυγιεινό». Στην περίπτωση του ελαιολάδου, ο αλγόριθμος δεν κάνει καμία εξαίρεση, παραβλέποντας όλα τα ωφέλιμα για την υγεία συστατικά και εξισώνοντάς το με τα λοιπά φυτικά και ζωικά λίπη.
Η Coca Cola Πιο υγιεινή από το ελληνικό ελαιόλαδο
Ο αλγόριθμος κατατάσσει το ελαιόλαδο με το γράμμα D και πορτοκαλί χρώμα το οποίο είναι ένδειξη ανθυγιεινού προϊόντος! Και η έκπληξη του καταναλωτή δεν αργεί, καθώς τα τα διαιτητικά αναψυκτικά (π.χ. Diet Coca–Cola) φέρουν σήμανση Β! Ύστερα από πίεση της Ιταλίας και παραθέτοντας τα θετικά για την υγεία συστατικά του ελαιολάδου, η ομάδα του Nutri-Score τοποθέτησε το ελαιόλαδο στην κατάταξη C.
Ενστάσεις και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από ΜέΡΑ25 & ΣΥΡΙΖΑ
Στις 12 Απριλίου, στις 3μμ, ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, θα έχει συζήτηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο. Σπήλιο Λιβανό, καθώς έχει καταθέσει ήδη επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, καλώντας τον να έρθει στην Βουλή και να απαντήσει για όσα έπρεπε να είχαν γίνει μέχρι τώρα και όσα σκοπεύει να κάνει άμεσα για να αποτρέψει την καταστροφή της γεωργίας μας και κτηνοτροφίας μας αλλά και την εξαπάτηση των πολιτών.
https://www.facebook.com/kritarsenis/posts/4193488374028754
Επίκαιρη Ερώτηση το Nutri-Score, την υποχρεωτική ετικέτα στα τρόφιμα που βγάζει την Cola υγιεινότερη από το έξτρα παρθένο λάδι, το μέλι και τη φέτα.
Δημοσιεύτηκε από Kriton Arsenis στις Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021
Ανοιχτό κάλεσμα απευθύνει ο Βουλευτής σε όλους τους πολίτες, να του στείλουν ερωτήματα και να παρακολουθήσουν τη συζήτηση ζωντανά, την Δευτέρα 12 Απριλίου στις 3μμ: https://parltv.live.grnet.gr/webtv ή μαγνητοσκοπημένα: https://bit.ly/2OAmhaQ.
Επερώτηση ΜέΡΑ25 – Κρίτων Αρσένης – NutriScore – EFTALIVEGR
Ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε από τον Δεκέμβριο του 2020
Από τον Δεκέμβριο του 2020, είχαν καταθέσει ερώτημα όμως στη Βουλή ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης και 35 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ επιχειρώντας να αναδείξουν ότι η υπεραπλούστευση στην επισήμανση των τροφίμων που επιχειρείται από συστήματα όπως το NutriScore, είναι αντιεπιστημονική και επικίνδυνη για τα υψηλής διατροφικής αξίας αγνά, υγιεινά, παραδοσιακά προϊόντα της χώρας μας.
«Εφόσον δεν λαμβάνεται υπόψη η συνολική διατροφική αξία των αγροτικών μας προϊόντων, μπορεί να αποβεί εν τέλει παραπλανητική προς τον καταναλωτή» σημειώνουν σχετικά οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξηγώντας: «Η υιοθέτηση ενός τέτοιου συστήματος από μεμονωμένα κράτη-μέλη μπορεί να λειτουργήσει σαν αθέμιτος ανταγωνισμός, θέτοντας εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία τροφίμων στην εσωτερική αγορά, γεγονός που όχι μόνον αντιβαίνει τους κανόνες λειτουργίας της Ε.Ε, αλλά αποτελεί μια ακόμη σοβαρή απειλή για τα κύρια εξαγώγιμα εθνικά μας προϊόντα».
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συστήματα, όπως το NutriScore, αντιβαίνουν και υποσκάπτουν άλλες πολιτικές της Ε.Ε όπως η αναγνώριση –μέσω των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων– του διατροφικού πλούτου της, αποτέλεσμα της ποικιλομορφίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης γεωργικής τεχνολογίας.
Κράτη Εναντίον Πολυεθνικών
Πολλά κράτη έχουν ήδη εναντιωθεί στο σύστημα. Συγκεκριμένα, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Λετονία. Επίσης Τσεχία και Ρουμανία συνυπέγραψαν έγγραφο προς τις Βρυξέλλες με το οποίο ζητούν την μη υιοθέτηση ενιαίου συστήματος. Το Nutri-Score, ως το προτεινόμενο σύστημα, θίγει παραδοσιακά προϊόντα των χωρών αυτών. Φιλανδία, Κροατία, Σουηδία, Δανία, Λιθουανία και Σλοβενία ζητούν να παραμείνουν στα συστήματα που χρησιμοποιούν ήδη, καθώς αντανακλούν καλύτερα την τοπική διατροφή και οι καταναλωτές τα έχουν συνηθίσει.[1]
Στον αντίποδα, οι γίγαντες της βιομηχανίας τροφίμων πιέζουν για ένα ενιαίο σύστημα σήμανσης. 40 ισχυρές ευρωπαϊκές βιομηχανίες τροφίμων μεταξύ των οποίων Nestle, Danone και Mars απεύθυναν επιστολή στην Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη. Ζητούν την υποχρεωτική επιβολή του Nutri-Score στις χώρες της ΕΕ. Στην ίδια σελίδα βρίσκονται και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αλυσίδες Lidl, Carrefour, Delhaize, Albert Heijn και Kaufland οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή του Nutri-Score.[2]
[2] https://www.foodnavigator.com/Article/2020/04/28/Nestle-and-Danone-back-bid-to-enforce-Nutri-Score-across-Europe
Πηγές: ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης
[…] αφορμή το αποκλειστικό ρεπορτάζ που είχε φέρει το #eftalivegr για τον …, στο Ευρωκοινοβούλιο, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης και […]