«Ντύθηκαν» ανακύκλωση τα απορριμματοφόρα του δήμου Βύρωνα

DCIM101MEDIADJI_0102.JPG
Spread the love

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης, 18η Μαρτίου, ο Δήμος Βύρωνα σκέφτηκε… πράσινα, κι έντυσε με τη συνδρομή 6 καλλιτεχνών της #streetart και του #graffiti, τα απορριμματοφόρα του με υπέροχες δημιουργίες , μετατρέποντάς τα σε φορείς αστικής τέχνης και πομπούς του μηνύματος της ανακύκλωσης!

Μέσα στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης, «έντυσε» τα απορριμματοφόρα του με χρώματα και σχέδια, ώστε να γίνουν «αγγελιαφόροι» του μηνύματος μέσα στον αστικό ιστό. Έξι καλλιτέχνες της street art και του graffiti, κλήθηκαν να φιλοτεχνήσουν τα οχήματα, το καθένα με διαφορετικό ύφος και αισθητική, αλλά με κοινό θέμα την ανακύκλωση και την οικολογική ευαισθησία.

Έξι Έλληνες καλλιτέχνες της street art και του graffiti, οι AchillesYiakouNolessRESK και οι Βυρωνιώτες Otom_one και Jimi Norone, φιλοτέχνησαν πέντε οχήματα, το καθένα με διαφορετικό καλλιτεχνικό ύφος και αισθητική, αλλά με κοινό παρονομαστή, την παρότρυνση για ανακύκλωση και την οικολογική ευαισθησία.

Τα «μεταμορφωμένα» απορριμματοφόρα θα τα δείτε να κινούνται στους δρόμους του Βύρωνα! Είναι πολύχρωμα, εντυπωσιακά και υπενθυμίζουν πως η ανακύκλωση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και κανένας δεν μπορεί να μένει αδιάφορος.

Η ανακύκλωση υλικών εκτός του ότι αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία που διαθέτουμε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, συνιστά βασικό συστατικό της κυκλικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση και διατήρηση των φυσικών πόρων, ενισχύοντας ταυτόχρονα πολλούς οικονομικούς κλάδους.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η κλιματική αλλαγή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με δραματικές συνέπειες, οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Αυτό από μόνο του φέρνει την ανακύκλωση σε πρώτη προτεραιότητα για την αντιμετώπιση πρωτοφανών συνεπειών, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων, οι δασικές πυρκαγιές και η αποψίλωση των δασών.

«Ουσιαστικά ο δήμος Βύρωνα την ανακύκλωση στην πηγή την έχει ξεκινήσει από το 2008, για συγκεκριμένα υλικά, όπως το πλαστικό και το χαρτί. Όμως, πλέον αυτό επεκτείνεται, στο ζήτημα των βιοαποβλήτων για παράδειγμα, δηλαδή στα απορρίμματα της κουζίνας, όπου διαθέτουμε ξεχωριστό κάδο ανακύκλωσης και τα μαζεύουμε με ειδικό απορριμματοφόρο που μας έχει παραχωρήσει η Περιφέρεια Αττικής. Το θέμα της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή είναι και περιβαλλοντικού, αλλά είναι και οικονομικού χαρακτήρα, αφού το κόστος ταφής έχει ανέβει πολύ. Έχουμε 20.000 τόνους, με 20 ευρώ ο τόνος για ταφή, αντιλαμβάνεται κανείς πού εκτοξεύεται το κόστος. Παράλληλα, με την εκτροπή προς αξιοποίησή τους, μπορεί να κερδίσει χρήματα ο δήμος. Έχουμε πετύχει και μια σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η οποία μας δίνει ένα ποσό χρηματοδότησης για την προσπάθεια που κάνουμε και τα αποτελέσματα που έχουμε κι έτσι το συνολικό αποτέλεσμα είναι: Πρώτον, δεν τα θάβουμε και γλιτώνουμε το μεγάλο κόστος. Δεύτερον, πουλάμε και εισπράττουμε. Τρίτον, μας δίνει και μια έξτρα χρηματοδότηση η ΕΕΑ».

Στον δήμο Βύρωνα υπάρχουν ξεχωριστοί κάδοι για το χαρτί, το πλαστικό, το μέταλλο, το γυαλί, τα βιοαπόβλητα, τα κλαδέματα, τα ρούχα, τις ηλεκτρικές συσκευές και τα τηγανέλαια. Για τον αν έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια ευαισθητοποίησης των δημοτών και αν η γενικότερη νοοτροπία για την ανακύκλωση, βοηθάει στο να πετύχει η διαλογή στην πηγή, ο κ. Κατωπόδης απαντά: «Όπως είπα, εμείς φτάνουμε τα 15 χρόνια που το επιχειρούμε, οπότε έχουμε κάνει ένα βήμα παραπάνω προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι εύκολο, γιατί ο κόσμος κοιτάζει την ευκολία του, οπότε χρειάζεται ενημέρωση. Αξίζει όμως να επισημάνουμε πως οι νεότερες γενιές είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένες και ενεργές πάνω σε αυτό το ζήτημα. Εγώ ο ίδιος, έμαθα να κάνω ανακύκλωση, όταν έμαθαν γι’ αυτή τα παιδιά μου στο σχολείο και μου το μετέδωσαν. Οι νεότεροι λοιπόν γίνονται ενεργοί πολίτες γύρω από την ανακύκλωση και γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με τα σχολεία».

Στα σχολεία του Βύρωνα γίνεται ήδη διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, ενώ πρόσφατα ο δήμος διένειμε πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό για τα θέματα καθαριότητας, πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και διαχείρισης απορριμμάτων.

Με πληροφορίες Δήμος Βύρωνα.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: