Κι έζησαν αυτ@ καλά… Κι εμείς;

Spread the love

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια χώρα που την έλεγαν Ελλάδα, ζούσε η αγία Ελληνική Οικογένεια…

Το αφήγημα της αλλοτρίωσης παιδικών συνειδήσεων λόγω της επαφής με τη διαφορετικότητα είναι γνωστό και πολυφορεμένο. Εξάλλου, όλ@ μας θυμόμαστε τι συνέβη στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, μόλις δύο  χρόνια πριν, όταν η Σεξουαλική Αγωγή μπήκε ως προαιρετική θεματική στα σχολικά Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Εξίσου γνωστό και καθόλου αμελητέο είναι και το τρίπτυχο Πατρίδα – Θρησκεία – Οικογένεια, το οποίο καλά κρατεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας. Γιατί σου λέει, πώς θα γίνει τώρα; Ήρθαν οι Drag Queens να διαβάσουν παραμύθια στα παιδιά μας; «Πώς τολμούν να υπάρχουν καν αυτά τα κινούμενα αμαρτήματα; Δεν ντρέπονται να εμφανίζονται απροκάλυπτα ενώπιον ημών των κανονικών, των θρησκευόμενων οικογενειαρχών, των πατριωτών;»

Ο λόγος βέβαια για την εκδήλωση που διοργανώθηκε ενόψει εορτών στις 30 Δεκεμβρίου του 2022, από ιδιωτικό παιδικό σταθμό στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Thessaloniki Pride, τις οικογένειες Ουράνιο Τόξο και φοιτητ@ του τμήματος Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση, η Drag Queen Rawbee Candles διάβασε σε παιδιά ηλικίας 3-13 ετών, που συνοδεύονταν από τ@ν κηδεμόνα τους, το παραμύθι με τίτλο  Η Drag Queen που έσωσε τα Χριστούγεννα, το οποίο πραγματεύεται τη διάλυση των έμφυλων στερεοτύπων και την αποδοχή της μοναδικότητας κάθε ατόμου. Τελικά όμως, για την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων στην εκδήλωση ατόμων, η ανάγνωση πραγματοποιήθηκε εκτός του προγραμματισμένου τόπου διεξαγωγής.

#Άμβλωση | Δεν υπάρχει 4η Ιουλίου χωρίς δικαιώματα σε μια πολύχρωμη αυτοδιάθεση!

Για την ασφάλεια των συμμετεχόντων ατόμων. Ο πατριωτισμός και η θρησκευτικότητα που αναφέρθηκαν πριν…

Πολλ@ γονείς αλλά και διάφορ@ εξωτερικ@ παρατηρητ@ από ποικίλους χώρους και με πλείστες όσες ιδιότητες, αντέδρασαν αρνητικά, καθώς δεν ενέκριναν την επαφή των παιδιών με μια Drag Queen. Δεν ενέκριναν την επαφή των παιδιών με το ΜΟΝΑΔΙΚΟ! Και τι εννοούμε ως μοναδικό; Κάθε ανθρώπινο πλάσμα τριγύρω μας. Κάθε πλάσμα που ζει, εργάζεται, κοινωνικοποιείται, ερωτεύεται, υπάρχει. Κι ας έχει άλλη ανατομία, άλλον σεξουαλικό προσανατολισμό, άλλη έκφραση φύλου. Κάθε άτομο κουβαλά βιώματα, εμπειρίες, συναισθήματα και ιδέες που το διαμορφώνουν και το καθορίζουν με μοναδικό τρόπο. Αν το καλοσκεφτούμε, όλ@ μας είμαστε καθημερινά κινούμενες μοναδικότητες. 

Αξιότιμ@ γονείς και λοιπ@ άλλ@, σας έχω νέα. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να γνωρίσουν τη μοναδικότητα και την ποικιλομορφία που διακρίνει κάθε άτομο εκεί έξω αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της.  

Φοβάστε λέτε, μην τυχόν γίνουν τα παιδιά σας κάτι διαφορετικό από εσάς, μήπως πάρουν «τον κακό τον δρόμο» με αυτά που θα ακούσουν από το παραμύθι με την Drag Queen, από το Εργαστήριο Δεξιοτήτων του σχολείου, από μια σειρά στο Netflix. Αδίκως τρέμετε όμως. Μπορώ να σας παραθέσω άπειρα παραδείγματα ατόμων που μεγάλωσαν μέσα σε ένα αυστηρά θεσμοθετημένο με τις -πατριαρχικά- παραδοσιακές νόρμες περιβάλλον, τελικά όμως, ακολούθησαν την καρδιά τους. Όπως επίσης, μπορώ να σας αναφέρω εξίσου πολλά παραδείγματα ατόμων που καταπιέστηκαν από τα κοινωνικά “πρέπει” και κατέληξαν να γίνουν δυστυχισμένα μέσα σε έναν γάμο. Ακόμα κι αν το παιδί σας όμως είναι μοναδικό και διαφορετικό ταυτόχρονα, πού ακριβώς έγκειται το πρόβλημα; Πού πήγε η αγάπη άνευ όρων που του τάζατε όταν γεννήθηκε; 

Άραγε, τι είναι αυτό που φοβάστε τόσο πολύ; Μήπως τελικά, ο φόβος σας εδράζει στην τυχούσα απόκλιση των παιδιών από τις παρωπίδες που φοράτε εσείς; Κάπου εδώ, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης, τυπικής και μη τυπικής, με αντίστοιχες δραστηριότητες όπως τα εργαστήρια δεξιοτήτων και η ανάγνωση παραμυθιών. Να ανοίξει το μυαλό των παιδιών, να ενισχύσει τη φαντασία τους, να τα επιτρέψει να ξορκίσουν τους φόβους τους, να ενισχύσουν την αυτοεικόνα τους, να ανακαλύψουν τελικά τ@ Εαυτ@ τους. Αν φοβάστε λοιπόν, μη τυχόν δεν φορέσουν και τα παιδιά σας τις δικές σας παρωπίδες ή ακόμα χειρότερα, αν έχετε σκοπό να τους τις κληροδοτήσετε, τότε είστε άξι@ της μοίρας σας. Διότι ναι, κάτι μου λέει πως φοβάστε ότι τα παιδιά σας θα είναι πιο γενναία από εσάς και θα επιλέξουν ό,τι θέλουν και εάν το θέλουν αναφορικά με τη ζωή τους. 

Κάπως έτσι, αναίμακτα, όχι όμως και αβασάνιστα, θα σας πάω στο επόμενο βήμα. Όλ@ μας προβληματιζόμαστε με όσα άσχημα συμβαίνουν καθημερινά τριγύρω μας. Βιασμοί, γυναικοκτονίες, παιδοκτονίες, ρατσιστικά περιστατικά, τελειωμό δεν έχει ο άσχημος κατάλογος συμβάντων. Όλ@ είμαστε καλά στα αναθέματα και στην επίρριψη ευθυνών. Πάντα όμως φταίνε τα άλλ@. Το σχολείο, η κοινωνία η άτιμη, η τεχνολογία, η νέα γενιά (κλαίω με τη γνωστή έκφραση “Η δική μας γενιά δεν ήταν έτσι, είχαμε σεβασμό”). Η οικογένεια όμως, η Αγία Ελληνική Οικογένεια, έχετε αναρωτηθεί κατά πόσο φταίει; Εσείς που αντιδράτε με αυτό τον τρόπο σήμερα, πώς φαντάζεστε ότι θα αντιδράσει το παιδί σας αργότερα, είτε στην έφηβη, είτε στην ενήλικη ζωή του, βλέποντας κάτι το διαφορετικό και μοναδικό μπροστά του; Ποια βεβαιότητα σας διακατέχει ότι θα το σεβαστεί και δεν θα το φτύσει, ξυλοκοπήσει, βιάσει, σκοτώσει, ότι δεν θα του φερθεί ρατσιστικά; Και όλα αυτά επειδή εσείς σήμερα, δεν επιτρέψατε την επαφή του με την μοναδικότητα της ανθρώπινης φύσης και του διδάξατε (ή απλώς του δείξατε με τη στάση σας, καθώς ως γνωστόν τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές) μονάχα να δακτυλοδεικνύει όποια μοναδικότητα υπάρχει τριγύρω του. 

Αγαπητ@ γονείς, αναστοχαστείτε κριτικά τα παραπάνω και πράξετε ανάλογα. Δεν έχουμε περιθώριο για άλλες πτώσεις από τα σύννεφα, δεν μας χωράει πια ο ουρανός. Χάθηκαν τα σύννεφα από τα οποία κάποτε πέφταμε, τώρα έχουμε πατήσει πια στη Γη. Αν δεν θέλετε να είστε @ γονέας που κάποτε θα πει στις αρχές “Ήταν το καλύτερο παιδί, δεν είχε δώσει δικαιώματα”, αναστοχαστείτε και αλλάξτε στάση. Όχι για εσάς, ούτε καν για εμάς τ@ υπόλοιπ@. Πράξτε το για τα παιδιά. Διότι τα παιδιά είναι το μέλλον. Και μέλλον δίχως ενσυναίσθηση, σεβασμό και όρια, δεν πρόκειται να είναι βιώσιμο.

Τίς πταίει λοιπόν; Σίγουρα όχι τα παιδιά, ούτε οι φορείς διοργάνωσης, ούτε βέβαια και η Drag Queen που συμμετείχε στην εκδήλωση. Αν σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη του σπιτιού σας, μπορείτε να το διαπιστώσετε με μεγάλη ακρίβεια και μηδενική άνεση. Κι αν δεν το δείτε, ψάξτε το. Ψάξτε βαθιά μέσα σας και μιλήστε στο εσωτερικό σας παιδί. Εκείνο το παιδί που κάποτε θάφτηκε από φόβο κάτω από τη λάσπη της καθημερινότητας, καθώς του φορέθηκαν παρωπίδες, προκειμένου να μην εξερευνήσει τον κόσμο αλλά να ασπαστεί ένα τρίπτυχο αξιών ως αξίωμα στα Μαθηματικά. Δίχως πώς και γιατί. Και τότε, ίσως και μόνο τότε, μπορεί να συνειδητοποιήσετε τι είναι δέον να πράξετε. Και κυρίως, τι να μην πράττετε από εδώ και πέρα.

Το τέλος του παραμυθιού δεν γράφτηκε ακόμα. Είναι στο χέρι όλων να επιτευχθεί το “Έζησαν αυτ@ καλά κι εμείς … χωρίς ρατσισμό και στερεότυπα”. Ώρα για δράση…

Γράφει @ Εφτάψυχ@,

Θεόφιλος Αμοιράδης

 

Σημείωση: το σύμβολο @ είναι σύμβολο συμπερίληψης που έχει επιλέξει το #eftalivegr να υιοθετήσει προκειμένου να επιτύχει την ουδετεροποίηση ως προς το φύλο, Ελληνική γλώσσα, σεβόμενο (σ.σ. το portal #eftalivegr) τον αυτοπροσδιορισμό και την αυτοδιάθεση κάθε υποκειμένου στη σύγχρονη συμπεριληπτική κοινωνία. Έτσι όταν διαβάζετε το κείμενο, μπορείτε να σκεφτείτε όλα τα φύλα, σεξουαλικά, κοινωνικά, αναπαραγωγικά, σε ένα ενιαίο πλαίσιο, με απόλυτο σεβασμό στη συνύπαρξη, την ενότητα και την αλληλο-αναφορά όλων των προσωπικοτήτων εντός κι εκτός του διπόλου (άρρεν-θήλυ) καθώς η Ελληνική γλώσσα μας είναι τοποθετημένη βαθιά στην έννοια του φύλου και του αποκλεισμού όλων των υπολοίπων φύλων που βρίσκονται στο στόχαστρο της μισαλλοδοξίας, του bullying και του ρατσισμού. Ως ΜΜΕ καταπολεμούμε έμπρακτα την ρητορική μίσους, μέσα από την διαρκή παρουσία του συμβόλου @ στα κείμενά μας, σε μια προσπάθεια να εμπεδωθεί η κοινωνικοπολιτική και πολιτιστική διάσταση της αξίας της συμπερίληψης και της αποδοχής του διαφορετικού. 

Απάντηση