Θυμός. Αυτή είναι η λέξη που αποτυπώνει το κύριο συναίσθημα που νιώθει ο μέσος Έλληνας σήμερα. Αν δεν νιώθεις θυμό, προφανώς κάτι άλλο συμβαίνει με την αντίληψή σου και τον τρόπο που βιώνεις την πραγματικότητα. Κάθε μέρα, καθώς κατευθύνομαι προς τη δουλειά, αφού πάρω τον “γαλλικό σκέτο” κατά μήκος της Τσιμισκή, άστεγοι προσπαθούν να ζεσταθούν τυλίγοντας γύρω τους μια κουβέρτα.
Άστεγους για πρώτη φορά είχα δει το 1999 που σπούδαζα στο Leeds της Αγγλίας και έλεγα από μέσα μου “εμείς ευτυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε αστέγους!”.
Εμείς….εμείς είχαμε “μεγαλο-επενδυτές” του χρηματιστηρίου. Ακόμη θυμάμαι τον περιπτερά στη συμβολή Τσιμισκή με Ίωνος Δραγούμη που πήγα να αγοράσω ένα πακέτο χαρτομάντηλα καθώς έκανα τα τελευταία ψώνια πριν αναχωρήσω για την Αγγλία και τον άκουσα να λέει “πούλα! πούλα!”. Μου έδωσε βιαστικά τα χαρτομάντηλα και ούτε που άκουσε που τον ευχαρίστησα. Είχε πολύ σοβαρές δουλειές ως “επενδυτής” των χρημάτων του αφού ο τότε πρωθυπουργός είχε πείσει τον μέσο Έλληνα ότι μπορεί να επενδύσει τους κόπους μιας ζωής. Εκείνο τον Σεπτέμβριο του 1999, λίγο πριν φύγω από την Ελλάδα, έβλεπες 1,5 εκατομμύριο Έλληνες, με μία οικονομική εφημερίδα στο χέρι, να αγοράζουν και να πουλούν μετοχές. Τότε, σχεδόν τα μισά νοικοκυριά της χώρας έφτασαν να έχουν κωδικό στο χρηματιστήριο. Και αυτοί που αγόρασαν μετοχές το 1999 ήταν εκείνοι που τελικά έχασαν πάνω από το 90% των χρημάτων τους.
“Ας πρόσεχαν” είπε ο Κώστας Σημίτης μετά τις εκλογές του 2000 και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Κανείς δεν έκατσε στο σκαμνί για τη μεγαλύτερη φούσκα που έσκασε τελικά κατά πρόσωπο των Ελλήνων. Έτσι, χάσαμε και το περίπτερο στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Ίωνος Δραγούμη όπως και πολλά άλλα περίπτερα από τότε. Δεν ξαναείδα τον περιπτερά που είχε τον αέρα του “λεφτά” που θα αυγατίσει τις οικονομίες του. Από τότε πολλές φούσκες έσκασαν κατά πρόσωπο των Ελλήνων και κανείς δεν έκατσε στο σκαμνί.
Οικονομική κρίση, μνημόνια, μια χώρα σε εποπτεία και τσουπ μια πανδημία που δημιούργησε νέο τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας. Μια πανδημία που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη αν πρόκειται για εργαστηριακό πείραμα ή νόσο του παγκολίνου. Το μυστήριο της προέλευσης της COVID-19 δεν έχει ακόμη λυθεί. Αποστασιοποίηση, τρομοκρατία, φόβος, πρόκληση πανικού για να τηρηθούν παράλογα μέτρα που τις περισσότερες φορές γνωρίζαμε ότι είναι παράλογα αλλά υπακούγαμε διότι διαφορετικά δε θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε στην καθημερινότητα.
Πολλά ειπώθηκαν για τη διαχείριση της πανδημίας, για το εάν τελικά τα εμβόλια ήταν αποτελεσματικά ως προς τη μετάδοση του ιού και την αποτροπή της βαριάς νόσησης. Σκληροπυρηνικοί γιατροί που υποστήριζαν με νύχια και με δόντια την υποχρεωτικότητα του εμβολίου με δικές τους δηλώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας παραδέχτηκαν ότι έγιναν τραγικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο διχασμό των πολιτών. Μάλιστα δια στόματος του νυν πρωθυπουργού ακούστηκε σε ένα από τα διαγγέλματά του ο όρος “ψεκασμένοι” (31.10.2020)
Τον περασμένο Οκτώβριο, ένας από τους υποστηρικτές των σκληρών περιορισμών, των lockdowns και του οριζόντιου υποχρεωτικού εμβολιασμού άνευ κριτηρίων, Νίκος Καπραβέλος (διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ) δήλωσε στον δημοσιογράφο του Focus Fm Στέφανο Δαμιανίδη τα εξής:
[Ποτέ δεν έχω πει χαρακτηρισμούς όπως “ψεκασμένοι”, “γραφικοί”, “συνωμοσιολόγοι” ποτέ. Ο πολίτης και μάλιστα ο κακώς πληροφορημένος πολίτης, έχει δικαίωμα να πει οτιδήποτε, μία του λέγανε έτσι μία του έλεγαν αλλιώς].
Είπε επίσης σχετικά με τις ενστάσεις που είχαν ειπωθεί αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ότι “Σέβομαι τις ενστάσεις για τον εμβολιασμό. Θα συμφωνήσω ότι ήταν βιαστικό, ότι βγήκε από ανάγκη, ότι δεν ήταν το καλύτερο” ενώ για το απάνθρωπο και εμμονικό μέτρο από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης να έχει θέσει εκτός του ΕΣΥ τους γιατρούς και υγειονομικούς που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν με ένα ΒΙΑΣΤΙΚΟ σκεύασμα δήλωσε ότι “Η αναστολή των υγειονομικών είναι ένα βάρβαρο και ακραίο μέτρο. Ο εξαναγκασμός σε μία ιατρική οδηγία είναι βάρβαρος. Δεν μπορεί να εξαναγκάζει κανέναν ο γιατρός. Η υποχρεωτικότητα μπαίνει, όταν απειλείται η ζωή του άλλου. Και εγώ και πολλοί συνάδελφοί μου που ήμασταν φανατικοί στην αρχή, γιατί πιστέψαμε στην ανοσία της αγέλης, ότι με το εμβόλιο θα σταματούσαμε και την αλυσίδα της διασποράς, τώρα έχουμε σταματήσει να μιλάμε για υποχρεωτικότητες. Από τη στιγμή που και ο εμβολιασμένος μεταδίδει δεν έχει νόημα η υποχρεωτικότητα. Προφανώς δεν έχει νόημα η αναστολή κακώς η πολιτεία κρατάει τους συναδέλφους εκτός υπηρεσίας. Προφανώς ένας λόγος υποστελέχωσης των ΜΕΘ ήταν αυτές οι αναστολές”.
Ο ίδιος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash και στον Γιάννη Μαγκριώτη, δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η παρατεταμένη χρήση της μάσκας, η παρατεταμένη προστασία οδήγησε στο λεγόμενο “κενό ανοσιακής μνήμης”. Σε αυτό το “κενό ανοσιακής μνήμης” άρχισαν να αναφέρονται διάφοροι ιατρικοί τηλε-μαϊντανοί αλλά ευτυχώς και κάποιοι σοβαροί επιστήμονες. Ανάμεσα σε αυτούς και ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας Αργύρης Τζουβελέκης.
Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου ήταν καλεσμένος στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Οι δημοσιογράφοι, άγνωστο για ποιό λόγο, συνέχισαν να συντηρούν ένα καθεστώς φόβου και τρομοκρατίας σχετικά με τον κορωνοϊό. Μια εκ των ων ουκ άνευ ανησυχία και υπερβολή σχετικά με το ζήτημα των επαναλοιμώξεων με τη νόσο Covid-19 επικρατεί σε όλα τα δελτία ειδήσεων των ελληνικών ΜΜΕ. Στην αρχή ο επιστήμονας αναφέρει ότι λόγω του ότι “χαλαρώσαμε” από άποψη μέτρων, επανήλθαν οι επαναλοιμώξεις, παρά το ότι έγιναν οι τρεις δόσεις του εμβολίου.
“Να φοράμε μάσκα, να τηρούμε τις αποστάσεις και οι ευάλωτοι να κάνουν την 4η δόση” λέει ο καθηγητής και εγώ γιατί να διαφωνήσω μαζί του;
Έφτασε κι η σχολική λίστα του διχασμού | Δεν μπορείς να την αγοράσεις; Δεν μπαίνεις στην τάξη!
ΟΜΩΣ
Στο καπάκι συμπληρώνει: “Βέβαια μην ξεχνάμε ότι όσο καιρό φορούσαμε τις μάσκες αναπτύξαμε το λεγόμενο “κενό ανοσιακής μνήμης” και για αυτό βλέπουμε να παρατηρούνται επαναλοιμώξεις κλπ”.
Με λίγα λόγια τι μας είπε ο καθηγητής;
Αυτό που ξέρουμε και χωρίς να είμαστε γιατροί: είναι λογικό όταν αποστειρώνεσαι για πολύ καιρό, να ΚΟΛΛΑΣ ιώσεις και ιούς. Αφήστε μας να αρρωστήσουμε στην τελική, να ξεθυμάνει ο ιός. Δεν τον αφήνετε να ξεθυμάνει αγαπητοί μου, να κάνει τον κύκλο του και για αυτό φυσικά ο ιός τόσο καιρό μεταλλασσόταν. Σαφώς όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας οφείλουν ένα παραπάνω να προσέχουν. Οι υπόλοιποι και είναι πολλοί αυτοί οι υπόλοιποι, νοσούν με ήπια συμπτώματα. Αποχαιρετούν λοιπόν τον καθηγητή οι δύο δημοσιογράφοι και λέει ο ένας από τους δυο με αγωνία “φοράμε μάσκα και κάνουμε τα εμβόλια!”.
Σαφώς και θα το κάνουμε, όσοι έχουμε έναν λόγο παραπάνω, αλλά δεν είμαστε στον Ιανουάριο 2020 κύριοι συνάδελφοι. Πάμε πλέον ντουγρού στο 2023 και είμαστε η μοναδική χώρα, μαζί με την Κίνα, που διατηρούμε μια συνεχή επιφυλακή σε σχέση με τον κορωνοϊό. Αλλάζω κανάλι και πετυχαίνω τον καθηγητή πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκο Τζανάκη. Τον ακούω λοιπόν να λέει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ευάλωτο, επειδή φοράμε δύο χρόνια μάσκες! Τις οποίες βέβαια ο ίδιος λιβάνιζε και παρουσίαζε ως πανάκεια! Στην ερώτηση τι να κάνουμε για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα είπε ο …επιστήμονας: “συνεχίστε να
φοράτε μάσκες”! Τα σχόλια νομίζω είναι περιττά.
Εδώ πλέον μιλάμε για πανδημία της εμμονής και της ψύχωσης. Εκτός και αν κάτι άλλο συμβαίνει. Αυτή η εμμονή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον τρόπο που το ελληνικό κράτος συμπεριφέρθηκε στους υγειονομικούς που δεν θέλησαν να κάνουν το εμβόλιο. Οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας παραμένουν χωρίς εργασία παρά το ότι ο Υπουργός Υγείας είχε πει ότι επανεξετάζεται η επιστροφή τους.
Επανήλθε πριν λίγες μέρες δριμύτερος ο κύριος Θάνος Πλεύρης λέγοντας ότι “Θα εισηγηθώ την απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών”.
O Υπουργός Υγείας θα εισηγούνταν λοιπόν την απόλυση των ανθρώπων που έβαλαν πλάτη στο ΕΣΥ το 2020. Ευτυχώς, τον πρόλαβε το ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών ως το τέλος του χρόνου. Και πάλι όμως ο Θάνος Πλεύρης σχολίασε αλαζονικά την απόφαση του ΣτΕ με μια δήλωση εκτός τόπου και χρόνου, επισημαίνοντας ότι “η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης”. Προφανώς, δεν κατάλαβε το νόημα και την ουσία της απόφασης του ΣτΕ και αυτό είναι το ίδιο επικίνδυνο για το κοινωνικό σύνολο.
Πήραμε λοιπόν μέτρα, διώξαμε κόσμο από την εργασία του, επιβάλαμε παράλογους περιορισμούς του τύπου “ο ιός κολλάει εδώ αλλά δεν κολλάει παραπέρα”, “ο ιός κολλάει στην Άνω Τούμπα αλλά όχι στην Κάτω Τούμπα” και δυστυχώς χάσαμε 33.888 ανθρώπους από ή ΜΕ κορωνοϊό (άλλη πονεμένη ιστορία το “από” και το “με”).
Η κυρία Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Πειραιά σε μια από τις πάμπολλες εμφανίσεις της σε τηλεοπτικά πάνελ παραδέχτηκε ότι “άλλο είναι ο θάνατος από κορωνοϊό και άλλο με κορωνοϊό”.
«Είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας» λερωμένοι και πεινασμένοι στα νοσοκομεία
Πάμε μια βόλτα να δούμε τι παίζει έξω;
Ακριβώς δίπλα μας, στη γειτονική Ιταλία διαβάζουμε ότι “από την 1η Νοεμβρίου επέστρεψαν στις δουλειές τους οι γιατροί και οι νοσοκόμοι που δεν εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού. Αυτό αποφάσισε η κυβέρνηση της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι. Σημειώνεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι, προέβλεπε ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα έπρεπε να μείνουν εκτός χώρου εργασίας, μέχρι το τέλος του έτους”.
Λίγο πιο βόρεια, στη Σουηδία που καλά εντάξει έτσι και αλλιώς δεν μπορούμε να συγκριθούμε με τον τρόπο που ασκείται η πολιτική στη χώρα, η Ηλιάνα Τσίλιου που ζει και εργάζεται εκεί μου έστειλε το εξής: “Σουηδία : Πως μια χώρα 10 εκ κατοίκων -όπως η Ελλάδα δηλαδή ζει σήμερα μετά την πανδημία; Η απάντηση θα μπορούσε να ήταν απλά “όπως και πριν” γιατί σύμφωνα με τις οδηγίες του αρμόδιου φορέα υγείας ο covid -19 θεωρείται πλέον μη επικίνδυνος και ενδημικός.
Παρόλα αυτά 21.000 άνθρωποι χάθηκαν εξαιτίας του covid ειδικά στην αρχή όπου ο ιός χτύπησε τα κέντρα ευγηρίας. Η Σουηδία γενικά βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω της διαφορετικής αντιμετώπισης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για εμάς εδώ όλα είναι απλά συστάσεις τις
οποίες όμως ο περισσότερος κόσμος ακολουθεί πιστά γιατί εμπιστεύεται την έννοια του Κράτους. Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αρκετά υψηλά σήμερα (110%) δηλαδή όλοι έχουν κάνει τουλάχιστον 2 δόσεις. Δεν διώχθηκε κανένας υγειονομικός από τη δουλειά του.
Σήμερα δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας παρά μόνο στα κέντρα υγείας και τις μονάδες νοσηλείας. Στα μέσα μεταφοράς δεν υπάρχει πλέον κάποια σύσταση για χρήση μάσκας ενώ η τηλεργασία μειώνεται σταδιακά στις περισσότερες επιχειρήσεις αφήνοντας όμως τους εργοδότες να αποφασίσουν για αυτό. Οι εργοδότες έκαναν σύσταση για εμβολιασμό, δεν έγινε υποχρεωτικό για κανέναν όμως. Η δε 7ήμερη καραντίνα πλέον δεν υφίσταται ούτε και τα τεστ covid, με λίγα λόγια ο ιός υπάρχει σαν όλους τους άλλους ιούς”.
Σκέφτηκα τότε να ρωτήσω τι συμβαίνει και στην Ολλανδία όπου ζει και εργάζεται ο συμμαθητής μου ο Νεκτάριος Μπουργής. Μου έγραψε λοιπόν ότι “Όλα είναι ανοικτά στην Ολλανδία. Άνοιξε η πλατφόρμα για 4η δόση που πιάνει και την όμικρον αλλά είναι προαιρετική. Επίσης αν δεν θες να κάνεις την 4η δόση με mRNA μπορείς να κάνεις το Novovax. Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας πουθενά!”.
Στη Μ.Βρετανία “σε γενικές γραμμές εδώ είναι χαλαρά και οι μάσκες απαιτούνται μόνο σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας κλπ. Ο κορωνοϊός έχει μπει στην καθημερινότητα και αντιμετωπίζεται σαν την εποχιακή γρίπη”. Πιο αναλυτικά η Γαλάτεια Ευαγγελίδου, Προϊσταμένη Μηχανικών Δικτύων Κάτοικος στο Ηνωμένο Βασίλειο μου γράφει τα εξής και με αυτά θα κλείσω το μακροσκελές αυτό κείμενο:
“Όταν ξεκίνησε η πανδημία η κυβέρνησή μας άργησε να πάρει μέτρα, την ώρα που ακούγαμε πως όλα τα κράτη έμπαιναν σε λόκνταουν. Υπήρχε δικαιολογημένη ανησυχία από τον κόσμο και ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν ήταν η απαγόρευση της εξόδου από το σπίτι. Έκλεισαν τα πάντα εκτός από σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως επίδομα δεν πήραν μόνο όσοι έμειναν εκτός εργασίας, αλλά και όσοι συνέχιζαν την εργασία τους από το σπίτι για την κάλυψη των εξόδων θέρμανσης, ηλεκτρικού και ίντερνετ.
Η μάσκα ήταν μεν επιβεβλημένη, ο κόσμος σε κοιτούσε στραβά αν δεν φορούσες, αλλά δεν επιβλήθηκε ποτέ πρόστιμο. Μάσκα στα σχολεία φορούσαν μόνο οι δάσκαλοι, ενώ ήταν στην ευχέρεια των μαθητών αν ήθελαν να φορέσουν ή όχι. Μόλις βγήκε το εμβόλιο, το NHS μας έστειλε στο σπίτι γράμμα για το ραντεβού που οι ίδιοι μας έκλεισαν, χωρίς να χρειάζεται καμία ενέργεια από εμάς. Ποτέ δεν υποχρέωσαν κανέναν να πάει να το κάνει. Ξέρω ανθρώπους που έχουν κάνει όλες τις δόσεις, άλλους μόνο μία και άλλους καμία. Ο όρος ανεμβολίαστος υγειονομικός μας είναι παντελώς άγνωστος, καθώς δεν υπήρξε ποτέ κανενός είδους διαχωρισμός σε καμία κατηγορία πολιτών. Τα τεστ rapid και pcr ήταν απολύτως δωρεάν και μας τα έστελνε το NHS σε πακέτο στο σπίτι για όλη την οικογένεια, ξανά και ξανά για να μη μας τελειώσουν.
Τώρα σταμάτησε και αυτό και μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το τεστ από το σούπερ μάρκετ με 2 λίρες. Η μοναδική μας υποχρέωση ήταν να παρουσιάσουμε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ για να ταξιδέψουμε με το αεροπλάνο ή να μπούμε σε γήπεδο. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν μας ζητήθηκε τίποτα. Η είσοδος γινόταν και εξακουλουθεί να γίνεται χωρίς έλεγχο. Από το Μάρτιο του 2022 τα πάντα έχουν επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Κανείς δε συζητά για μάσκες και εμβόλια, πόσο μάλλον για μέτρα κατά του κορωνοϊού.
Όλα αποτελούν παρελθόν και όλοι απολαμβάνουμε μια φυσιολογική ζωή. Ακόμα και οι συζητήσεις για το θέμα έχουν σταματήσει. Γνωρίζουμε πως ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και αν νοσήσουμε απλά καθόμαστε σπίτι ή πάμε στο νοσοκομείο αν βρεθούμε σε δύσκολη κατάσταση. Όπως δηλαδή συμβαίνει και σε κάθε άλλη περίπτωση που δε νιώθουμε καλά. Ως επίλογος θα ήθελα να μείνει πως το περάσαμε με σεβασμό, υπευθυνότητα, ελευθερία στην πράξη και όχι μόνο στο όνομα και με διευκολύνσεις από το κράτος”.
Γράφει κάθε μήνα, η Εφτάψυχη,
Σοφία Ξανθοπούλου, Δημοσιογράφος