Αλλεργική ρινίτιδα | Διάγνωση, Συμπτώματα, Συμβουλές & Θεραπεία

Spread the love

Για πολύ κόσμο η άνοιξη μπορεί να φαντάζει η πιο ωραία εποχή, όμως για μια μεγάλη μερίδα η εποχή αποτελεί βασανιστήριο, καθώς ταλαιπωρείται από αλλεργική ρινίτιδα. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι εποχική ή ετήσια. Πότε εκδηλώνεται, τι συμπτώματα εμφανίζει, πώς γίνεται η διάγνωση και πώς θεραπεύεται; Απαντήσεις στο #eftalivegr σε συνεργασία με το #kilmpasanisorlgr.

Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και προκαλείται από τη γύρη των φυτών και των δέντρων που ανθίζουν την εποχή αυτή, ενώ η ετήσια διαρκεί όλο το χρόνο και προκαλείται από αλλεργιογόνα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως τα ακάρεα, η μούχλα και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων.

Πρόκειται για μία αλλεργική αντίδραση στο εσωτερικό της μύτης που προκαλείται από μικροσκοπικά σωματίδια στον αέρα που εισπνέουμε, τα αλλεργιογόνα. Η γύρη των φυτών και των δέντρων, οι μύκητες (μούχλα) και τα ακάρεα της σκόνης είναι μερικά από τα συχνότερα αλλεργιογόνα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας;

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι κατά βάση τα ακόλουθα:
● Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)
● Καταρροή
● Φτάρνισμα
● Φαγούρα στη μύτη, στα μάτια και στο λαιμό
● Βήχας
● Πονοκέφαλος

Πώς γίνεται η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας;

Για να γίνει η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας χρειάζεται η λήψη ενός καλού ιστορικού, για το πώς και πότε ξεκινούν τα συμπτώματα, πόσο διαρκούν και αν συνοδεύονται από συμπτώματα που παραπέμπουν σε λοίμωξη (όπως πυρετός). Πολλές φορές μπορεί να υπάρξει σύγχυση για το αν τα συμπτώματα του ασθενούς οφείλονται σε αλλεργία ή σε κάποια ίωση.

Η ενδοσκόπηση της μύτης δίνει χρήσιμες πληροφορίες στον ΩΡΛ για την ανατομία και την κατάσταση του βλεννογόνου της μύτης, ενώ αιματολογικές και ειδικές δερματικές εξετάσεις μπορούν να αναδείξουν την ύπαρξη αλλεργίας σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα.

Θεραπεία αλλεργικής ρινίτιδας

Για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας χρησιμοποιούνται αντιισταμινικά φάρμακα, ρινικά αποσυμφορητικά και κορτικοστεροειδή σπρέι και ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό. Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων επιλέγεται εξατομικευμένη θεραπεία που συνήθως είναι συνδυασμός των παραπάνω φαρμακευτικών επιλογών. Όταν τα συμπτώματα δεν ελέγχονται με φαρμακευτική αγωγή, υπάρχει η επιλογή της ανοσοθεραπείας, που έχει ως στόχο να μειώσει την ευαισθησία και την αντίδραση του οργανισμού σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα.

Πρακτικές συμβουλές για πρόληψη της αλλεργικής ρινίτιδας

Αερίζετε συχνά τα δωμάτια ώστε να μην αναπτύσσονται μύκητες (μούχλα) στους χώρους του σπιτιού
● Αν έχετε εποχική αλλεργία, καλό είναι να περιορίσετε για το διάστημα αυτό το άνοιγμα των παραθύρων του σπιτιού
● Φροντίστε να περιορίσετε κατά το δυνατόν την ύπαρξη σκόνης στο σπίτι
● Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα αν το σπίτι σας έχει έντονη υγρασία
● Αποφύγετε την έκθεση με γύρη και φυτά κυρίως κατά την άνοιξη
Πλένετε συχνά τα χέρια και μην τρίβετε τη μύτη ή τα μάτια σας

https://kilmpasanis-orl.gr/

Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι εξατομικευμένη και διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Απευθυνθείτε σε ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο για μια ολοκληρωμένη εξέταση, ώστε να αποφύγετε άσκοπη χρήση φαρμάκων ή ελλιπή θεραπεία.


Επισκεφθείτε μας για

περισσότερες πληροφορίες

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: