Με σχεδόν 36 εκατομμύρια αναπαραγωγικής ηλικίας – σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood – να έχουν μείνει πλέον χωρίς πρόσβαση σε κλινικές #άμβλωσης στις ΗΠΑ, το… Μεσαιωνικό τσουνάμι που σήκωσε ο 73χρονος Ανώτατος Δικαστής Clarence Thomas, φαίνεται πως θα συμπαρασύρει κι άλλα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτά των γάμων ομοφυλοφίλων και των αντισυλλήψεων, ακόμη και το δικαίωμα στην διορθωτική επέμβαση φύλου των τρανς ατόμων μέχρι και τους διαφυλετικούς γάμους…
Η μεσαιωνική αυτή απόφαση, της απαγόρευσης των αμβλώσεων που βρίσκεται ήδη εν ενεργεία σε 24 πολιτείες και ακολουθούν κατά πόδας και άλλες 6, εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο τελικά κι από ποια πολιτική ομάδα εκπροσωπείται ένας λαός που στις 7 από τις 8 τελευταίες προεδρικές εκλογές ψήφισε Δημοκρατικούς. Ήδη ανθρωπιστικές και δικαιωματικές οργανώσεις αλλά και μια μεγάλη μερίδα της ιατρικής κοινότητας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επαπειλούμενη κατάργηση ή και ποινικοποίηση άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μια συντηρητική ομάδα 3 Δικαστών, που διορίστηκε – ούτε λίγο ούτε πολύ – από τον Πρόεδρο Τζωρτζ Τζούνιορ Μπούς και τον απερχόμενο ακροδεξιό συντηρητικό Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τράμπ.
Κυνήγι Μαγισσών… Η Google θα διαγράφει στοιχεία γεωεντοπισμού
Μία εβδομάδα ήδη μετά την πρωτοφανή μεσαιωνική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, εταιρίες όπως η Google εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στις γυναίκες που μπορεί να αναζητήσουν ηλεκτρονικά κλινικές αμβλώσεων. Ήδη η εταιρία δήλωσε πως θα διαγράφει τα στοιχεία γεωεντοπισμού των χρηστριών που αναζητούν μια κλινική αμβλώσεων, στην προσπάθειά της να συμπαρασταθεί στον αγώνα για αυτοδιάθεση των γυναικών στο σώμα τους. Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούσαν ότι τα προσωπικά δεδομένα γυναικών που έκαναν άμβλωση ή αυτά των προσώπων που τις βοήθησαν ενδέχεται να διατηρούνται παρά τη θέλησή τους από τους εισαγγελείς συντηρητικών πολιτειών που έχουν απαγορεύσει την άμβλωση.
Μπάιντεν: Η απόφαση μας γυρνάει στο 1800. Η γυναίκα θα κυοφορεί και θα μεγαλώνει το παιδί του βιαστή της;
Με ένα συγκινητικό αλλά και αυστηρό διάγγελμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τονίζει πως απάντηση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου πρέπει να δοθεί στις εκλογές. Τόνισε πως “είναι μια λυπηρή μέρα για το δικαστήριο αλλά κυρίως για τη χώρα”.
«Η απόφαση του 1973 είναι η σωστή»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας έντονη την ανησυχία του δήλωσε μεταξύ άλλων, μεταφέροντας την αγωνία των Δημοκρατικών βουλευτ(ρι)ών καθώς και του Αμερικανικού δημοκρατικά σκεπτόμενου λαού: «Η υγεία των γυναικών είναι σε κίνδυνο. Πιστεύω ότι η απόφαση του 1973 είναι η σωστή και όχι η σημερινή.
Ήταν συνταγματικό δικαίωμα που υποστήριζαν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι αυτής της χώρας» […] και συνέχισε: «Η σημερινή απόφαση, από τρεις δικαστές που διορίστηκαν από έναν πρώην πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ, χαλάει την ισορροπία της νομοθεσίας μας. Είναι μια εξτρεμιστική, μια ακραία απόφαση που αναγκάζει τις γυναίκες να μεγαλώσουν το παιδί του βιαστή τους.
Αυτή η απόφαση γυρνάει τη χώρα μας 150 χρόνια πίσω και με σοκάρει. Είναι μια στενάχωρη ημέρα για τη χώρα μας. Μόνο το Κογκρέσο μπορεί να επαναφέρει το δικαίωμα των γυναικών ως ομοσπονδιακό νόμο, για αυτό το φθινόπωρο θα πρέπει όλοι να ψηφίσουμε τους εκπροσώπους που μας εκφράζουν, που εκφράζουν τα δικαιώματα των γυναικών μας».
Η υπόθεση που “γέννησε” έναν νόμο – δικαίωμα στις ΗΠΑ
Η υπόθεση «Jane Roe» (το πραγματικό της όνομα ήταν Νόρμα ΜακΚόρβεϊ) κατά του εισαγγελέα της κομητείας του Ντάλας, Χένρι Γουέιντ που της απαγόρευε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός της και κατ’ επέκταση στην άμβλωση, τέθηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.
Να σημειωθεί, πάντως, πως το δικαίωμα στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι εγγυημένο από ομοσπονδιακό νόμο, αλλά βασίστηκε έκτοτε στην απόφαση εκείνη: την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου «Roe v. Wade» του 1973, την οποία κέρδισε μία νέα γυναίκα, δικηγόρος, που έγινε σύμβολο για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλη την Αμερική. Κι αυτό το ίδιο το γεγονός πως δεν εγγυήθηκε από ομοσπονδιακό νόμο αλλά βασίστηκε στην αυτοδιαχείριση και αυτοδιάθεση σώματος, είναι το στοιχείο εκείνο που αποδεικνύει πόσο πιο πάνω από νόμους και κανόνες βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η μεγάλη Ομάδα των Εθελοντ(ρι)ών του ΟΗΕ ανησυχούμε ανοιχτά και καλούμε σε συστράτευση. Όλα τα κινήματα οφείλουμε να συμπαραταχθούμε στο πλευρό των πιο φτωχών γυναικών της κατά τα άλλα πιο αναπτυγμένης ηπείρου και να διεκδικήσουμε μαζί τους πιο φωτεινές μέρες στο σκοτάδι στο οποίο βυθίζει τις ζωές τους η απόφαση κατάργησης του δικαιώματος άμβλωσης.
Καλούμε όλα τα μέλη της ευρύτερης Κοινωνίας των Πολιτών (Μετανάστ(ρι)ες, Πρόσφυγες/ισσες, Αιτούντες/ούσες Άσυλο, Φυλακισμέν@, Αντιφρονούντ@ στη Στράτευση, Άτομα με Αναπηρία, Συνανθρώπους σε κατάσταση Αστεγίας, Φοιτητ(ρι)ές, Φεμινιστ(ρι)ες, Μονογονεϊκές Οικογένειες, Ομόφυλες Οικογένειες, Τρανς – Διεμφυλικ@ άτομα, Θύματα Σεξουαλικής βίας, Τοξικοεξαρτημέν@, Σεξεργάτ(ρι)ες, Εργαζόμεν@, Ανεργ@, κ.α.) σε αγώνα διαρκείας, γιατί αποφάσεις όπως αυτές βάλλουν εναντίον ενός κοινού σημείου αναφοράς, του Δικαιώματος της Αυτοδιάθεσης, του Δικαιώματος της Ζωής.
Αυτό το κοινό στοιχείο μας ενώνει. Η φωνή μας, η παρουσία μας, η Ζωή μας όπως διαλέγουμε εμείς να τη ζούμε και να την υποστηρίζουμε.
Ανησυχούμε ανοιχτά και έντονα πως η απόφαση της κατάργησης στο δικαιώμα στην άμβλωση, δημιουργεί ανοιχτό μέτωπο μιας λογικής ευγονικής και μπορεί να καταλήξει να επιτρέπει την ανάκληση των νομικών προστασιών για τις σχέσεις των ομοφυλόφιλων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών να παντρευτούν, τις επεμβάσεις φυλομετάβασης ακόμη και προγράμματα υποστηριζόμενης ή και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τα ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ.
Οι νόμοι σε μια σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα, οφείλουν να προστατεύουν κι όχι να εκθέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών. Αν σκεφτούμε πως ήδη εκατομμύρια γυναίκες οι οποίες δεν επιθυμούν να φέρουν ένα παιδί βιασμού ή μιας ανεπιθύμητης κύησης στη ζωή, διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα από τη μια πολιτεία στην άλλη για να προλάβουν να υποβληθούν σε άμβλωση με δικά τους προσωπικά έξοδα – καθώς η απόφαση πλεόν ακυρώνει και τις αποζημιώσεις που κάλυπτε μέχρι της ισχύος του δικαιώματος, το κράτος – ο κίνδυνος για έκθεση των γυναικών σε αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες αλλά και στον στρεσογόνο παράγοντα του αγνώστου, θέτει σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική τους υγεία.
Ζήσαμε στην Ελλάδα, στο πρόσφατο παρελθόν στιγμές στοχοποίησης και δαιμονοποίησης μιας κοινωνικής ομάδας, αυτής των Σεξεργατριών, με την Υγειονομική Διάταξη 39α/2012 του τότε Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου που επανέφερε με την εκλογή και υπουργοποίησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ας μην ξεχάσουμε τη νίκη μας το 2015 οπότε και μέσα από αγώνες, καταργήσαμε την απάνθρωπη υγειονομική διάταξη περί “περιορισμού της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων”. Η νίκη εκείνη οφείλεται στη συστράτευση των κινημάτων.
Οφείλουμε ως Κινήματα να ενωθούμε κάτω από το κοινό πρίσμα του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ.
Είναι η απαρχή μιας εξτρεμιστικής επίθεσης στην ιδιωτική ζωή, την αυτοδιάθεση, την αξιοπρέπεια και την ισότητα κάθε ανθρώπου σε κάθε χώρα.
Αλέξανδρος Γ. Τανασκίδης – Λαμπουσνάκης
Δημοσιογράφος
Ευρωπαϊκά διαπιστευμένος επί Θεμάτων Ρητορικής Μίσους
Πρεσβευτής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Εθελοντών ΟΗΕ