Μία λίστα ντροπής για τη χώρα, με ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται πάνω από 3 μήνες στην ελληνική αγορά, έδωσε στη δημοσιότητα ο #ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) καταδεικνύοντας την πολιτική ανεπάρκεια του Υπουργού Υγείας Θάνου #Πλεύρη και την αδιαφορία της #κυβέρνησης για τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΦ, από την ελληνική αγορά έλειπαν στα τέλη Δεκεμβρίου 232 σκευάσματα, όταν οι ελλείψεις τον περασμένο Νοέμβριο ανέρχονταν συνολικά σε 186 προϊόντα και τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 182.
Στην πρώτη λίστα του ΕΟΦ περιλαμβάνονται οι μακροχρόνιες και σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, με 156 σκευάσματα, ενώ στη δεύτερη, με 76 φάρμακα, αυτά για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούσαν, έχουν ανακοινώσει τη διακοπή της παραγωγής και κυκλοφορίας τους. Ξεχωρίζουν εννέα εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα, ενώ ιδιαίτερα σοβαρή είναι και η έλλειψη σκευασμάτων που εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), τα οποία ανέρχονται σε 67 κωδικούς, καθώς και αναλγητικά, αντιβιοτικά και φάρμακα για το κρυολόγημα.
Μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση
O υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς, τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ότι η χορήγηση πολλών ελλειπτικών φαρμάκων θα γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή, η οποία θα εκδίδεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και μάλιστα μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να υφίσταται έλεγχος των πωλήσεων φαρμάκων ώστε να μην υπάρχουν και κρούσματα παράνομων εξαγωγών.
Η λίστα είναι ακόμη προς διαμόρφωση και αναμένεται να δημοσιευθεί εντός των επομένων ημερών, ωστόσο ξεκαθαρίζεται προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα περιλαμβάνει ΜΗΣΥΦΑ, δηλαδή Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, δηλαδή όσα σκευάσματα μπορεί να προμηθευτεί ο πολίτης χωρίς να διαθέτει συνταγή γιατρού.
Όπως διευκρινίζουν κύκλοι του Υπουργείου Υγείας, στην πράξη το μέτρο θα αφορά όσα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι σε έλλειψη και τα οποία δεν μπορούν να χορηγούνται πλέον με χειρόγραφη συνταγή, αλλά θα απαιτείται αποκλειστικά ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να αφορά, αν και η λίστα είναι υπό επεξεργασία, η βασική προϋπόθεση που θα πρέπει να πληρείται είναι κατά πόσο πρόκειται για συνταγογραφούμενο σκεύασμα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που φέρεται να «μπαίνει» στη λίστα είναι εισπνεόμενα σκευάσματα με κορτιζόνη, που απαιτούν συνταγή γιατρού.